Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Nietolerancja glutenu – co to takiego?

Nietolerancja glutenu – co to takiego?
Nietolerancja glutenu sprawia, że działa on na organizm jak silna toksyna, zdjęcie: shutterstock

Do niedawna uważano, że gluten (białko zawarte w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie) szkodzi przede wszystkim dwóm grupom osób – chorym na celiakię oraz alergikom. Jednak okazuje się, że jest jeszcze trzecia grupa – nadwrażliwych na to białko. To łagodniejsza, ale także groźna forma nietolerancji glutenu.

Pierwsze informacje o tym, że nadwrażliwość na gluten występuje częściej niż celiakia i różni się od niej, pojawiły się dwa lata temu w pracy naukowców z University of Maryland School of Medicine. Eksperci donieśli, że dotyczy około 6 proc. populacji, ale jednocześnie nie powoduje tak groźnych konsekwencji. Zaś najnowsze badania ekspertów z Karolinska Institutet i Johns Hopkins Children's Center w Baltimore mówią o tym, że dzieci, których mamy są wrażliwe na gluten, mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię w dorosłym życiu. Dane sugerują również częstsze przypadki autyzmu w tej grupie osób. Problem nie jest więc błahy, tym bardziej że dotyczy co najmniej 6 proc. naszego społeczeństwa. Nadwrażliwość na gluten trudno wykryć, bo na razie jedyną metodą jest eliminacja celiakii i alergii. Objawy nietolerancji glutenu często są mylące, dlatego ponad 90 proc. osób nie ma postawionej diagnozy!

Jeśli twój organizm jest nadwrażliwy na gluten, może ci wysyłać takie niepokojące sygnały:

- ból brzucha i problemy trawienne: wzdęcia, biegunka, zaparcia
- wysypka
- ciągłe zmęczenie, osłabienie, omdlenia
- ból głowy
- zawroty głowy
- anemia
- drętwienie oraz ból nóg i rąk
- pieczenie w przełyku, nudności i wymioty

Objawy pojawiają się po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach od spożycia glutenu. Może występować kilka symptomów jednocześnie lub tylko jeden z nich. Groźniejsza celiakia wiąże się z bardziej specyficznymi reakcjami organizmu. Jedną z nich jest choroba Dühringa – na ciele powstają swędzące pęcherzyki, szczególnie w okolicach kości krzyżowej, na łokciach i kolanach.

Dlaczego jednym gluten szkodzi, a innym nie? Nietolerowany gluten działa na organizm jak silna toksyna. Może stopniowo prowadzić do niebezpiecznych powikłań, takich jak osteoporoza, zapalenia naczyń, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, astma czy nowotwory. Podłoże problemów jest różne. W celiakii winne są przede wszystkim geny. Nie wiadomo, jaka jest przyczyna nadwrażliwości na gluten u osób z wykluczoną celiakią. Pewne jest jednak to, że jedyną formą obrony w każdym przypadku jest całkowite wyeliminowanie glutenu z diety.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
buka buka zapytał(a) 10 listopada 2016
Pytanie dotyczy artykułu Nietolerancja glutenu – co to takiego?
Jeżeli ktokolwiek myśli, że ma problem z glutenem, koniecznie powinien wykonać badania w kierunku celiakii! To naprawdę nie są żarty... Można się ostro przejechać na tak głupiej sprawie. Ja chorowałam przez praktycznie całe życie, aż do momentu, kiedy koleżanka mnie uświadomiła, że to może być poważny problem... Na początku myślałam, że problem przedstawiał się tak: "zjem za dużo glutenu = będę miała problem, zjem troszeczkę = nic się nie stanie". I faktycznie, tak się dzieje kiedy jesteśmy wrażliwi na gluten. Gorzej jeżeli mamy celiakię. Wtedy każda nawet mikrodawka glutenu sprawia, że nasze jelita są dosłownie niszczone! Nasze kosmki jelitowe zanikają i przestajemy przyjmować substancje odżywcze z pożywienia. To prowadzi do niedoborów, które przekładają się później na suchą skórę, osteoporozę, anemie, niepłodność i mnóstwo innych okropnych chorób. Z tego co wiem najgorszą konsekwencją życia z nieleczoną celiakią są zmiany nowotworowe w jelicie cienkim, czyli wiadomo co... Warto zrobić sobie jeden szybki test naszego DNA na celiakię i wiedzieć, czy zagrażają nam prawdziwe, bardzo ciężkie konsekwencje... Chciałabym być "tylko" wrażliwa na gluten... Chętnie porozmawiam ze wszystkimi osobami borykającymi się lub zastanawiającymi się nad tym czy chorują na celiakię. Długo w tym siedzę i chętnie pomogę :) Do czasu aż przestanę nudzić się w domu :P Możecie napisać do mnie na buka.politechnika@gmail.com :)