Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Obiad na różowo, czyli buraczkowe naleśniki

Obiad na różowo, czyli buraczkowe naleśniki
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Uwielbiasz naleśniki? Te klasyczne z mąki pszennej nie są do końca zdrowe. Przygotuj z nami naleśniki buraczane! Nie tylko pięknie wyglądają, kuszą różowym kolorem, ale są też zdrowe. Ten obiad na pewno nie będzie nudny!

Klasyczną pszenną mąkę zastąpiliśmy mąką owsianą, która jest zdrowsza. Dzięki niej szybciej poczujesz sytość i jednocześnie przez długi czas nie będziesz głodny. Użyjemy tylko zdrowego tłuszczu, czyli oleju kokosowego i masła orzechowego. Póki nie mamy jeszcze letnich owoców, wykorzystamy gruszkę, którą skarmelizujemy, oraz ziarenka granatu. Nie zapomnimy o najważniejszym składniku naszej propozycji, czyli buraku. Nie tylko nada naleśnikom przepiękny kolor, ale przede wszystkim dostarczy mnóstwo wartości odżywczych. Przede wszystkim jest znany z wysokiej zawartości witaminy C i żelaza. Oprócz tego dostarcza witaminę B1, B6, kwas foliowy, wapń, magnez i potas. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie buraków oczyszcza organizm i pobudza krążenie krwi. Wzmacnia odporność, obniża poziom złego cholesterolu, poprawia stan skóry i paznokci. Na buraki powinny jednak uważać osoby chore na cukrzycę i będące na diecie ‒ to ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

To jak, skusisz się na różowe naleśniki?

Składniki (na 6‒8 naleśników):

- 2 średniej wielkości buraki
- 1 jajko
- szklanka płatków owsianych
- 2‒3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- szczypta kardamonu
- 1 duża gruszka
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1,5 czubatej łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2‒3 garście rukoli
- 2 garście ziarenek granatu

Przygotowanie:

Dzień wcześniej dokładnie umyj buraki i zawiń w folię do pieczenia. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż staną się miękkie. Odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce, na małych oczkach. Dodaj jajko, skórkę z pomarańczy i sól. Połącz składniki. W mikserze zmiksuj płatki owsiane, aby uzyskać z nich mąkę. Do buraków dosyp pół szklanki mąki. Dolej mleko i mieszaj, aż składniki połączą się ze sobą. Ciasto powinno być bardziej gęste niż do klasycznych naleśników. Będą one grubsze i mniejsze. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej mąki. Ciasto odstaw na bok. Gruszkę pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej jedną łyżkę oleju kokosowego, dodaj gruszki, syrop z agawy i kardamon. Podsmaż przez chwilę, aż owoc zmięknie i się skarmelizuje. Zdejmij z ognia. W małym rondelku umieść łyżkę oleju kokosowego. Dodaj masło orzechowe i sok z cytryny. Połącz składniki i zdejmij z ognia. Resztę oleju kokosowego rozgrzej na patelni. Wlej na patelnię jedną chochlę ciasta. Delikatnie je rozprowadź, aby uzyskać kształt okrągłego placka. Z obu stron smaż 2‒3 minuty, aż się ładnie zarumieni i usmaży w środku. Naleśniki podawaj z sosem z masła orzechowego, karmelizowaną gruszką, granatem i rukolą. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij