Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ocet spirytusowy vs. jabłkowy

Ocet spirytusowy vs. jabłkowy
Zdjęcie: shutterstock
Kojarzy ci się głównie z dodatkiem do nóżek i ogórków? Czas poznać inne zastosowania octu. A jest ich wiele i nie tylko w kuchni! Tym razem porównamy dla was ocet spirytusowy i jabłkowy.

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, który powstaje w wyniku fermentacji octowej alkoholu. To definicja octu spirytusowego. Tym, którzy nie pamiętają czasów komunistycznych, pragnę przypomnieć, że ocet był jednym z nielicznych produktów spożywczych zalegających na półkach sklepowych. Wówczas brakowało wszystkiego, z wyjątkiem właśnie octu. Może stąd go trochę nie doceniamy? Czy ocet spirytusowy może konkurować z jabłkowym? Oto, jakie zastosowanie mają te dwie odmiany i w czym sprawdzą się najlepiej.

Ocet w kuchni

Ocet spirytusowy stosowany jest jako przyprawa mająca dodać kwaskowatego smaku. Jednak spożywany w nadmiarze może być bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Niszczy czerwone krwinki, działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Dlatego z octem spirytusowym należy postępować bardzo ostrożnie i nie używać zbyt często w kuchni.

Co innego ocet jabłkowy, czyli odmiana octu wytwarzana z jabłek. W przeciwieństwie do octu spirytusowego ma sporo zalet. Przede wszystkim wspomaga procesy metaboliczne, wpływa korzystnie na układ trawienny i zapobiega rozwojowi alergii pokarmowych. Obniża poziom cukru we krwi, a więc jest dobry dla osób cierpiących na cukrzycę. Picie octu jabłkowego wspomaga także odchudzanie, bo zwiększa uczucie sytości. Jednak żaden ocet nie jest wskazany przy wrzodach żołądka.

Oczywiście żadnego octu nie należy pić nierozcieńczonego. Najlepiej użyć 2 łyżek na pół szklanki wody. Jako kurację pijemy rozcieńczony ocet przed posiłkiem.

…i nie tylko w kuchni

Oprócz walorów kulinarnych ocet ma liczne zastosowania… kosmetyczne. Mieszając 1/3 octu jabłkowego i 2/3 wody, otrzymamy świetny tonik, który wygładzi i rozjaśni cerę. Rozcieńczony w tych samych proporcjach możemy wykorzystać do płukania jamy ustnej – to świetny środek antybakteryjny. Możemy też dodać ocet jabłkowy do kąpieli czy płukać rozcieńczonym octem włosy, ale potem lepiej nie wychodzić z domu, bo niestety zapach szybko nie ulatuje.

Podczas sprzątania natomiast najlepiej sprawdzi się ocet spirytusowy. Nadaje się do mycia okien (nie zostawia smug), płytek, czyszczenia lodówki, dezynfekcji drewnianych desek do krojenia, pomaga usunąć kamień z czajników elektrycznych czy żelazka.

Tak więc do zastosowań kulinarnych lepszy i zdrowszy będzie ocet jabłkowy. Przyda się też do zastosowań kosmetycznych (pod warunkiem że nie mamy randki w najbliższym czasie). Zaś ocet spirytusowy sprawdzi się jako ekologiczny środek czyszczący.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij