Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Odpornościowy krem czosnkowy

Odpornościowy krem czosnkowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!

Nasza zupa składać się będzie z ziemniaków, dzięki którym nie będziemy głodni, i dużej ilości czosnku, który nas rozgrzeje od środka i uodporni. Oprócz tego dodamy wędzonego pstrąga, który wprost idealnie pasuje do zupy. Świeży koper z rybą to wyjątkowo udane połączenie. Czarnuszka podkreśli smak całego dania. Jeśli martwisz się o charakterystyczny zapach po zjedzeniu czosnku – spokojnie. Zanim dodamy go do zupy, zostanie upieczony, dzięki czemu stanie się łagodniejszy w smaku i zapachu.

Czosnek to absolutny as wśród naturalnych antybiotyków. Zwalcza infekcje dróg oddechowych, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój bakterii. Dlatego czosnek w okresie zimowym powinien zagościć w codziennej diecie na stałe. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, co zapobiega zawałom. Zawiera witaminy (B1, B2, PP i A), aminokwasy, mikroelementy oraz związki flawonoidowe. Oprócz tego czosnek wspomaga trawienie. Powinno się go dodawać do ciężkostrawnych dań, dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych wzdęć. Na chłodne dni – obiad marzenie. Gotujemy! 

Krem czosnkowy

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- 30 ząbków czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 400 g ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- świeży koperek
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka kminku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonego oregano
- pstrąg wędzony
- czarnuszka 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piecz, aż czosnek będzie miękki. Do garnka wlej bulion, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie dodaj czosnek bez łupinek i na koniec przyprawy. Zmiksuj zupę, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami wędzonego pstrąga, świeżym koperkiem i czarnuszką. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij