Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida
Ilustracja: Hosanna

Zawarty w zbożach gluten jest pierwotną przyczyną niektórych przypadków nowotworów, zespołu jelita drażliwego, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego i wielu innych chorób. Wiąże się go także ze stanami lękowymi, depresją, migreną. W dodatku liczba wrażliwych na niego osób rośnie w zastraszającym tempie. Choć wywraca to piramidę żywienia do góry nogami, warto włożyć wysiłek w skomponowanie codziennej diety w nowy sposób.

Nietolerancja glutenu to nie tylko celiakia, jak zakłada większość lekarzy. Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteiny i gliadyny – obecna w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu i owsie, a więc m.in. w chlebie, bułkach, makaronie, pizzy i większości przetworzonej żywności. Gluten ma 33-aminokwasowy fragment, nietrawiony w układzie pokarmowym. Jest transportowany do jelita, gdzie aktywuje limfocyty, prowadząc do zapalenia niszczącego kosmki jelitowe. Biopsja jelit pozwala zdiagnozować celiakię. Nowe badania pokazują jednak, że gluten negatywnie wpływa nie tylko na jelita. Kiedy Marios Hadjivassiliou, neurolog z Royal Hallamshire Hospital w Sheffield, przeprowadził test wykrywający przeciwciała przeciwgliadynowe u pacjentów, którzy cierpieli na dysfunkcje neurologiczne bez jasnej przyczyny, w ponad połowie przypadków uzyskał wynik pozytywny. Wywołując stany zapalne w układzie neurologicznym, gluten może być przyczyną depresji, lęków, migren, demencji, epilepsji itp.

192 choroby

Gluten u osób na niego wrażliwych prowadzi do wielu przykrych dolegliwości, a nawet śmierci. Badania opublikowane na łamach „Journal of the American Medical Association” wykazały, że co najmniej o 35 proc. większe ryzyko śmierci, głównie z powodu choroby serca i raka, mają nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale także z utajoną formą tej choroby oraz uwrażliwieniem na gluten. Jednocześnie zbadano, że w ciągu ostatnich 50 lat liczba osób, którym gluten szkodzi, wzrosła o 400 proc.! Kiedy w Centrum Badań nad Celiakią w Baltimore na Uniwersytecie w Maryland zbadano 8199 dorosłych osób i dzieci, okazało się, że aż połowa z nich cierpiała na zaburzenia związane z celiakią.

Wrażliwość na gluten jest chorobą autoagresyjną, wywołuje stany zapalne w całym ciele, m.in. mózgu, sercu, stawach, przewodzie pokarmowym. „The New England Journal of Medicine”podaje, że spożywanie glutenu może być pierwotną przyczyną aż 55 chorób, m.in. nowotworów, osteoporozy, zespołu jelita drażliwego, anemii, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego. James Braly i Ron Hoggan w książce „Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health” („Niebezpieczne zboża. Dlatego gluten w ziarnach zboża może być niebezpieczny dla twojego zdrowia”) wymieniają aż 192 choroby związane z wrażliwością na gluten.

Być może od bagatelizowania tego problemu najskuteczniej odwiedzie argument dostarczony przez naukowców ze szwedzkiego Karolinska Institutet i amerykańskiego Johns Hopkins Children's Center w Baltimore. Wykazali oni, że dzieci matek z wrażliwością na gluten zawarty w pszenicy mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię niż inne. Badania opublikował „The American Journal of Psychiatry”.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
anna zapytał(a) 7 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Odwrócona piramida
Nieźle. To czy w ogóle gluten jest do czegokolwiek potrzebny? Coś organizmowi daje?
marta.mk odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Zdziwił mnie ten artykuł. Nie wiedziałam, że gluten może aż tak szkodzić. Swoją drogą zastanawiam się czy nie zrobić sobie takiego testy, żeby przez miesiąc wyeliminować go z diety. Mam zespół jelita drażliwego, niestety lekarze sami nie są w stanie stwierdzić, co może być tego powodem, czy stres, czy żywność, ja uważam że jedno i drugie. Niedawno zaczęły mnie okropnie boleć stawy kolanowe i chyba coraz bardziej myślę nad tym, żeby sobie ten test zrobić...
Agata.A.Leszczynska odpowiedział(a) 11 stycznia 2013
Skoro nie jest trawiony, to raczej do niczego nie służy - jak błonnik, przechodzi przez organizm i formuje część tego, co stanowi masę kału. Co najwyżej przyspiesza perystaltykę jelit. Jako taki w organizmie funkcji nie ma. Ale! To dzięki sieci, jaką formują włókna glutenu wszystkie wypieki rosną (ponieważ wyłapują i więżą pęcherzyki dwutlenku węgla wewnątrz ciasta) i są takie puszyste i mięciutkie. Znaczenie ma więc... organoleptyczne. ;) Doczytałam również, że mogłaby wchodzić w skład osłonek niektórych tabletek - ponieważ na gluteninę i gliadynę dopiero w jelitach, chroni zawartość leku przed działaniem kwasu żołądkowego. Szerząca się nietolerancja glutenu jednak skutecznie wybiła z głowy producentom leków taki patent.