Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?

Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?
Ilustracja: shutterstock
Dotyka szczególnie kobiety, zwłaszcza po 50. roku życia. Częściej chorują osoby mało aktywne fizycznie i te, które mają wątłą budowę ciała. Jej konsekwencją są kruche kości i większe ryzyko złamania. Mowa o osteoporozie.

Nazwę tego schorzenia zaczerpnięto z języka greckiego, gdzie „osteon” oznacza kość, a „poros” – dziurę. Osteoporoza to poważny problem, dlatego warto jej zapobiegać i w porę ją leczyć. Odpowiednia dieta jest niezbędna zarówno wtedy, gdy już chorujesz na osteoporozę, jak i wtedy, gdy chcesz jej zapobiec. Zobacz, co powinno lądować na twoim talerzu, by kości zawsze były mocne!

Produkty mleczne

Są bogate w wapń oraz witaminę D i laktozę, które pozwalają na lepsze przyswajanie tego pierwiastka przez organizm. A wapń jest podstawowym składnikiem kości. Jeśli w diecie dostarczamy za mało wapnia, wtedy natychmiast uruchamiane są mechanizmy uwalniania tego pierwiastka z kości. Jeśli dieta jest długotrwale uboga w wapń, wtedy konsekwencją jest zmniejszenie masy kostnej i większe ryzyko osteoporozy. Dobrym źródłem wapnia są również warzywa kapustne ‒ takie jak kapusta, brukselka, brokuły czy jarmuż ‒ oraz rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola, cieciorka. Wapnia w diecie również dostarczysz, spożywając ryby, zwłaszcza drobnoościste, które je się razem ze szkieletem, np. sardynki. By wzbogacić menu w wapń, chrup orzechy, migdały, sezam i ziarna słonecznika.

Produkty fermentowane

W profilaktyce osteoporozy cenna jest witamina K2. Jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania białek wiążących i transportujących wapń. Obecnie uważa się nawet, że rola witaminy K jest równorzędna z rolą witaminy D w utrzymaniu prawidłowego stanu kośćca. Znajdziesz ją w produktach fermentowanych (sery, jogurty, kiszona kapusta, fermentowane nasiona soi). Jest także syntezowana przez bakterie flory jelitowej.

Kasza gryczana i jaglana, orzechy i migdały

Są to najlepsze źródła magnezu w diecie. Wpływ magnezu na kości jest ogromny! Ten pierwiastek między innymi pobudza do działania osteoblasty – komórki kościotwórcze ‒ oraz zwiększa gęstość mineralną kości i aktywuje witaminę D. Jego niedobór powoduje zmniejszenie siły i objętości kości, co zwiększa ryzyko osteoporozy. Dlatego jeśli chcesz mieć mocne kości, polub się z jaglanką z orzechami, a na obiad wybieraj kaszę gryczaną. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
kudziu zapytał(a) 21 lipca 2016
Pytanie dotyczy artykułu Osteoporoza. Jak pomóc sobie dietą?
Gdy czytam Pani porady jak nie dać się osteoporozie, że suplementacja witaminą K zwiększa gęstość mineralną kości, to mnie trafia, bo to znaczy że wie Pani że "w którymś kościele dzwoni ale nie wie w którym. Trafia mnie podwójnie gdy czytam, że jest Pani dietetyczką!!! i udziela porad jak się odżywiać. Podpowiem więc, że są dwie naturalne postaci witaminy K - K1 i K2. Witamina K2 występuje w postaci MK-4 i MK-7. Otóż tylko witamina K2 pomaga budować sprężyste kości bo dzięki niej i magnezowi wapń jest dostarczany do kości, a nie kumuluje się w naczyniach krwionośnych. Witamina K1 odpowiada za krzepliwość krwi. Pani Małgorzato pisze Pani jako dietetyk więc proszę pisać informacje prawdziwe. Ktoś kto posłucha Pani rady i zwiększy dostarczanie witaminy K1 będzie miał zbyt dużą krzepliwość krwi i tendencje do tworzenia zakrzepów. Nie mniej jednak takich opisów jak Pani, wprowadzających czytelników w błąd jest wiele w internecie, warto poświęcić więcej czasu na doczytanie pełnych informacji. Pozdrawiam.
M. rozanska odpowiedział(a) 22 lipca 2016
Serdecznie dziękuję za czujność oraz trafną uwagę. Już wprowadzam korektę w tekście, by więcej nie wprowadzał w błąd. Pozdrawiam. Małgorzata Różańska