Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Otto kaszotto!

Otto kaszotto!
Kaszotto z kaszy jęczmiennej gotowe! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Przyszły chłody, więc to, co na talerzu, powinno i sycić, i rozgrzewać. Najlepiej sprawdzi się szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Risotto wam się przejadło? Postawcie na kaszotto!

Kaszotto to genialna alternatywa dla risotto. Zamiast ryżu użyjemy kaszy, która ma więcej wartości odżywczych. Kasza jęczmienna jest dużo zdrowsza od makaronów, ziemniaków czy ryżu. W racjonalnej, urozmaiconej diecie nie może jej zabraknąć. Pomimo tego, że jest dosyć kaloryczna, poleca się ją również osobom odchudzającym się. Taka kasza nie tuczy. Zawiera cenny rozpuszczalny błonnik, który reguluje pracę jelit. Dzięki niemu będziesz najedzony przez kilka następnych godzin. Jest najlepszym źródłem witaminy PP, E, witamin z grupy B i kwasu foliowego. W kaszy tej znajdziesz również potas, żelazo, magnez, cynk i miedź.

Co na dodatek? Sięgniemy po składniki sezonowe: dynię, paprykę i pomidory, bo o tej porze roku są najsmaczniejsze. Przyprawy również nie są przypadkowe. Chili, kurkuma i słodka papryka rozgrzewają, a miód poprawia odporność, a przy okazji idealnie zrównoważy ostre smaki. 

Składniki (porcja dla 3 osób):

- 125 g kaszy jęczmiennej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- jedna duża czerwona cebula
- 1 łyżka miodu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 cm papryczki chili
- garść suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- pół papryki
- 1/3 dyni hokkaido
- ser długo dojrzewający typu parmezan
- 4 średniej wielkości pomidory
- 200 ml wody
- koperek
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Na początku sparz pomidory i obierz ze skórki. Zmiksuj na gładką masę, dolewając wodę. Kaszę przelej wrzątkiem. Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i wlej miód. Podsmaż przez 1 minutę. Dodaj czosnek. Wsyp kaszę i pokrojoną w kostkę dynię – wymieszaj składniki. Podsmaż przez chwilę. Wlej bulion, ale tylko taką ilość, aby zakryć kaszę. Cały czas mieszając, poczekaj, aż się wchłonie. Następnie wlej resztę bulionu. Kiedy kasza „wypije” cały płyn, dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wrzuć pomidory świeże i suszone. Wlej sos sojowy, dopraw słodką papryką, kurkumą, posiekanym chili i pieprzem. Gotuj, aż kasza i dynia będą miękkie. Kaszotto podawaj ze startym parmezanem, kaparami i koperkiem. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij