Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pad thai to typowe tajskie danie uliczne. Przygotowywane jest w krótkim czasie, spożywa się je od razu. Łatwiej i szybciej jest je zrobić w woku. Istnieje kilka wersji tego dania – poznajcie naszą, a z łatwością przygotujecie pad thai sami!

Do naszej wersji pad thai dodamy fasolkę szparagową, ponieważ świetnie tutaj pasuje, jest zdrowa i właśnie zaczyna się na nią sezon. Fasolka jest bogata w błonnik, wspomaga układ trawienny, ma niski indeks glikemiczny. Dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zawałem serca i ma mnóstwo białka.

W pad thai niezwykle ważny jest wybór makaronu. Nie może to być każdy makaron. Polecamy gruby makaron ryżowy, który po ugotowaniu staje się biały i elastyczny. Warto po niego sięgać, bo jest lekkostrawny, niskokaloryczny i bezglutenowy. Możesz również wybrać nudle ryżowe. Mają różne długości i grubości.

Aby przygotować sos do pad thai, musisz zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Pierwszy z nich to sos rybny ‒ tłoczy się go ze sfermentowanych ryb i z krewetek. Oprócz sosu sojowego jest to jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni azjatyckiej.

Sos sojowy także będzie potrzebny ‒ powstaje on w procesie fermentacji ziarna soi, ziarna pszenicy, wody i soli. Sos ten nie tylko poprawia smak potraw, ale ma też walory zdrowotne. Dostarcza naszemu organizmowi białka, jest źródłem błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sos sojowy zawiera witaminy z grupy B i może być stosowany w diecie odchudzającej.

Kolejny ważny składnik to pasta z tamaryndowca. Wykonuje się ją z ze sfermentowanego tamaryndu, ma słodko-kwaśny smak. Klasyczny pad thai zawiera kiełki, szalotkę i orzeszki ziemne. My do naszego dodamy jeszcze świeżą kolendrę.

Dlaczego warto zrobić pad thai w domu? Po pierwsze – bo jest pyszny! Poza tym bardzo szybko się go przygotowuje i można do woli eksperymentować z dodatkami. Sprawdzi się w wersji mięsnej z wieprzowiną, wegetariańskiej z jajkiem i wegańskiej z warzywami (przy przygotowywaniu wersji wegetariańskiej albo wegańskiej możesz pominąć sos rybny i dać trochę więcej sosu sojowego).

To co, gotowi na kulinarną wyprawę do Tajlandii?

Domowy pad thai

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis dla 2‒3 osób):

- jedno opakowanie makaronu ryżowego
- 2 garście świeżej fasolki szparagowej
- 2 szalotki
- pół opakowania kiełków
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek pasty z tamaryndowca
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
- 2-3 łyżki oleju ryżowego do smażenia
- pół pęczka kolendry
- wok (jeśli nie masz woka, wystarczy głęboka patelnia) 

Przygotowanie:

Podpraż orzeszki. Posiekaj drobno szalotkę, czosnek, dymkę i kolendrę. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niego fasolkę i gotuj 5‒8 minut. Po tym czasie dodaj do garnka makaron i gotuj, aż zmięknie. Potem całość odcedź. Postaw wok na ogniu i wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć szalotkę i czosnek, smaż, aż szalotka się zeszkli. Wlej sos rybny, sos sojowy, pastę z tamaryndowca, dodaj cukier, całość zamieszaj. Do woka wrzuć fasolkę i makaron, mieszaj, aż sos go pokryje. Na koniec dodaj orzeszki, kolendrę i kiełki, delikatnie zamieszaj. Podawaj w głębokich miskach i jedz od razu. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com



masz.talerz
  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij