Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pasta baba ghanoush z domowymi krakersami

Pasta baba ghanoush z domowymi krakersami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pasta baba ghanoush nie należy do najpiękniejszych, ale na pewno jest pyszna, sycąca i zdrowa. Fanów wieczornego podjadania na pewno ucieszy fakt, że zaserwujemy ją z chrupiącymi i zdrowymi krakersami z pestek i nasion. Będzie smacznie i wegańsko!

Podstawowym składnikiem pasty baba ghanoush jest bakłażan, zwany często oberżyną. Ciekawostką jest, że z botanicznego punktu widzenia nasz bohater jest owocem, a nie warzywem. Jest doskonały dla osób odchudzających się, bo aż w 90% składa się z wody. Jest niskokaloryczny. Oprócz tego uchodzi za świetne źródło błonnika. Poprawia przemianę materii i ma dobry wpływ na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu oraz ma właściwości oczyszczające. Zawiera witaminy z grupy A, C, E i K. Jest bogaty w żelazo, wapń, fosfor, cynk i sód.

Nasza pasta plus krakersy to przepis na udany chrupiący wieczór!

Składniki na pastę:

- jeden duży bakłażan
- 15 g pasty tahini
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bakłażany zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będą zupełnie miękkie w środku. Wyłącz piekarnik, a bakłażany zostaw w nim, aż ostygną. Wyjmij miąższ. Za pomocą widelca rozgnieć na pastę. Dodaj resztę składników. Wymieszaj. Posyp natką pietruszki.

Składniki na krakersy:

- pół szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki gryczanej
- pół szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki maku
- porządna szczypta soli
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj dokładnie i przełóż na papier do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na cienki plaster. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż krakersy będą sztywne na tyle, aby przełożyć je na drugą stronę i piec kolejne 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Połam i jedz z pastą.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij