Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym wózkiem, proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!

Kasztany jadalne są bogate w witaminy z grupy A, B, C, kwas foliowy. Oprócz tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Pisząc o kasztanach, trzeba wspomnieć, że dobrze wpływają na pamięć i pracę trzustki. Poza tym obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność oraz układ nerwowy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które mają dobry wpływ na serce i krążenie. Są bogate w sycący na długo błonnik. Przeciwdziałają infekcjom i są lekkostrawne.

Najlepiej smakują gorące. W smaku delikatnie przypominają bataty. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się je gotowane, pieczone albo prażone. Można z nich zrobić mąkę. Dobrze odnajdują się w daniach wytrawnych, np. w sosach, ale my przetestujemy je na słodko. Połączone z figami i zdrową kruszonką na bazie orzechów stworzą pyszną i zdrową propozycję na jesienny deser.

Składniki:

- 200 g kasztanów
- gałązka rozmarynu
- 8 świeżych fig
- sok z dwóch pomarańczy i startą skórkę
- 4 łyżki miodu
- dwie garści orzechów z nerkowca
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki płatków owsianych
- garść płatków migdałowych
- kilka łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Kasztany umyj i osusz. Każdy ponacinaj nożem. Rozmaryn mocno rozetrzyj w dłoniach. Wyłóż razem z kasztanami na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, aż kasztany się otworzą. Odstaw, by lekko ostygły, i obierz ze skórki. Połam na mniejsze kawałki i to samo zrób z figami. Kasztany i figi umieść w naczyniu żaroodpornym.

przepis na pieczone kasztany pod zdrowa kruszonka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do rondelka dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, startą skórkę, gałkę i 4 łyżki miodu. Zagotuj i odparuj połowę wody. Zalej kasztany i figi.

zdrowa kruszonka pieczone kasztany

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Aby przygotować zdrową kruszonkę, orzechy zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego oraz płatki owsiane. Całość zagnieć. Figi i kasztany pokrusz kruszonką i posyp płatkami migdałowymi.

pieczone kasztany kruszonka

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Deser podawaj z jogurtem naturalnym. 

kasztany pieczone kruszonka zdrowa

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij