Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pieczone donuty - idealne dla wegan

Pieczone donuty - idealne dla wegan
Zdrowsza wersja pączków - pieczone donuty. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Tłusty czwartek wszystkim kojarzy się z pączkami i faworkami. Tradycyjne pączki zawierają masło i cukier, są smażone na głębokim tłuszczu. My mamy zdrowszą wersję - mniej kaloryczną, a do tego wegańską!

Nasze pieczone donuty to świetne rozwiązanie dla wegan. Dlaczego? Tradycyjne pączki zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego – jaja, masło, mleko. W naszym przepisie znajdziecie mleko, ale roślinne, masło zastąpi olej kokosowy, a w roli spoiwa ciasta wystąpią banany. Przepis ten jest też dobry dla osób, które muszą ograniczyć cukier, czy osób odchudzających się. Oto lekka, wegańska alternatywa na tłusty czwartek.

Składniki:

- dwa dojrzałe banany
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 350 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu z agawy
- szczypta soli
- 350 g mąki pszennej
- 4 łyżki surowego kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- laska wanilii
- 3 paski gorzkiej czekolady 

Polewa:

- 90 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleczka kokosowego (gęstej części) 

Posypka:

- pół garści posiekanej gorzkiej czekolady
- pół garści posiekanych orzechów
- pół garści wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem w misce. Dolej rozpuszczony olej kokosowy, mleko, ziarenka wanilii i wymieszaj. Przesiej mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie połącz składniki. Posiekaj czekoladę i dodaj do masy. Foremkę do pieczenia donutów uzupełnij masą do 3/4 objętości. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj mleczko kokosowe. Dokładnie połącz składniki. Polewa powinna mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Kiedy donuty ostygną, zamocz je w połowie w polewie i posyp posiekanymi orzechami, czekoladą albo wiórkami kokosowymi. Jedz od razu.



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Natalia Jakubus zapytał(a) 12 lutego 2015
Pytanie dotyczy artykułu Pieczone donuty - idealne dla wegan
Potrzebuję smacznych przepisów dla wegan. Dopiero zaczynam tę "dietę", bo uświadomiłam sobie, że nie warto jeść mięsa i produktów od zwierząt. Pomoże ktoś?
agata odpowiedział(a) 14 lutego 2015
2worki kaszy gryczanej 4cebule kostka twarogu kasze ugotowac cebule podsmarzyc wszystko wymieszac.mozna dodac szczypte soli do smaku
FitStyl odpowiedział(a) 9 marca 2015
I jedna, ale to bardzo ważna rada. W większości potraw używamy soli do przyprawienia, niestety ta zwykła jest bardzo niezdrowa. Proponuję zamienić ją na sól himalajską, zobacz właściwości na http://solhimalajska.com.pl/wlasciwosci-zastosowanie/
Jakuta odpowiedział(a) 24 lutego 2015
Proponuję stronę http://www.jadlonomia.com/. Koleżanka z pracy mi ją poleciła. Znalazłam tam kilka fajnych przepisów dla siebie, jak np. pasztet pieczeniowy czy smalec z jabłka.
iglebocka1307 odpowiedział(a) 24 lutego 2015
Proponuję kupić książkę kucharską dla wegan. Ja jestem wegetarianką i zaczynałam od przepisów z internetu ale nie wychodziły zbyt dobre. Powędrowałam do matrasa i kupiłam książkę z przepisami dla wegetarian i naprawdę niektóre przepisy wpisałam w swój jadłospis :)