Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Pieczone pączki z lukrem z nerkowców
Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Tłusty Czwartek co roku wiąże się z dylematem: jeść czy zabunkrować się pod ziemią, aż nasi bliscy i współpracownicy do ostatniego okruszka opróżnią zakupione palety pączków? Oczywiście, że jeść! Ale zdrowo, z piekarnika i bez białego cukru. A zamiast lukru ‒ z polewą z… nerkowców!

Zaznajomionych z odchudzonymi wypiekami warzywa w ciastach nie przerażają. Dzięki purée z buraków pączki wyjdą miękkie i wilgotne, nie będzie go natomiast czuć w smaku. To bardzo wszechstronne warzywo warto przemycać do posiłków ze względu na jego dobroczynny wpływ na układ krwionośny – burak jest nie tylko bogaty w antyoksydanty, wspomaga leczenie anemii, ale przynosi też ulgę nadciśnieniowcom, a picie jego soku jest zalecane osobom po chemioterapii. Jeśli o soku mowa – za jego głęboki kolor odpowiedzialna jest betanina zwalczająca działanie wolnych rodników, a co za tym idzie spowalaniająca powstawanie komórek nowotworowych. Od buraków nie powinny stronić szczególnie dzieci oraz kobiety w ciąży, które muszą uzupełniać niedobory kwasu foliowego.

Poza burakami potrzebne będą nam bardziej kojarzące się z deserami składniki. Ciasto słodzimy dobrej jakości miodem, nie brakuje też produktów z kokosa, które są wspaniałą alternatywą dla osób z alergiami i przywiązujących wagę do zawartości kuchennych szafek. Do przygotowania lukru idealne będą nerkowce – są słodkawe i delikatne w smaku, a do ich walorów można dodać wysoką zawartość białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Takimi pączkami możecie się zajadać!

Składniki (na 10 pączków):

- 2 buraki
- 80 ml mleczka kokosowego
- sok z połówki dużej cytryny
- 2 łyżeczki octu winnego
- 60 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki kokosowej*
- 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego + odrobina do nasmarowania formy
- 80 g jasnego miodu, rozpuszczonego
- 2 jajka

Buraki zawijamy w pergamin, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C, odstawiamy do ostudzenia. Obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na papkę.

jak zrobic pieczone paczki

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Dodajemy do nich mleczko kokosowe, sok cytrynowy oraz ocet, mieszamy.

pieczone paczki przepis

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Mąkę przesiewamy do osobnej miski. 

pieczone donuty krok po kroku

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Mieszamy ją z karobem, sodą i solą.

pieczone paczki jak zrobic w domu

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Olej kokosowy ubijamy z miodem, aż masa zjaśnieje. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem mieszając.

przepis na paczki bez pieczenia

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Do masy buraczanej dodajemy naprzemiennie składniki suche i mokre. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na nasmarowaną olejem kokosowym blaszkę do donutów, napełniając gniazdka do krawędzi foremki.

przepis na paczki z burakami

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Pieczemy w 175°C przez 18‒20 min, do suchego patyczka.

*zdarza się, że mąka kokosowa nie jest wystarczająco zmielona – przypomina bardzo drobne wiórki; wystarczy zmieszać ją wtedy z inną mąką z przepisu i zmielić w młynku do kawy; dodatek innych rodzajów, „suchej” mąki jest konieczny, by nie powstało masło kokosowe

Składniki na lukier z nerkowców:

- 120 g nerkowców
- 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
- 1 łyżka jasnego miodu, rozpuszczonego
- 3 łyżki soku z cytryny
- ziarenka z laski wanilii

Nerkowce zalewamy ciepłą wodą. Po 2 godzinach odcedzamy i wraz z innymi składnikami mielimy je na jednolitą masę przypominającą lukier.

przepis na lukier z nerkowcow

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodajemy sok z cytryny lub wodę, zależnie od preferencji smakowych.

Wierzch pączków smarujemy orzechową polewą. Jeśli po przygotowaniu była przechowywana w lodówce i przed podaniem jest zbyt gęsta, miseczkę z masą umieszczamy w naczyniu z ciepłą wodą – lukier znacznie zmięknie.

Uwaga: gotowe pączki szybko znikają!

pieczone paczki z lukrem z nerkowcow

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl

 

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci - jak na złość - nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij