Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach
Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na zawsze odechce wam się gotować ziemniaki do kotleta. Pieczemy, bo tak jest najpyszniej i najzdrowiej!

Pieczenie jest jedną z najlepszych metod obróbki warzyw, która wydobywa całą ich esencję smaku. Proces ten powoduje, że ulatnia się z nich większość wody, a uwydatnia cała kwintesencja aromatu. Stają się bardziej łagodne, słodkawe, miękkie i wielu wypadkach po prostu ciekawsze. Poza tym dzięki pieczeniu warzywa nie tracą tylu wartości odżywczych co w przypadku innych metod przygotowania.

Mamy dla was trzy propozycje. Zapieczone talarki z batatów podane z ciekawymi, kontrastującymi dodatkami to świetna przystawka czy imprezowa przekąska. Kalafiora lub brokuła zamienić można w „serowe” różyczki, które są wręcz uzależniające. A garść kolorowych korzeni turlających się po naszej spiżarce posiekać i przemienić w aromatyczną pieczoną kostkę, która bardzo fajnie urozmaici nasze codzienne obiady, zupy, sałatki lub tortille. Wypróbujcie wszystkie trzy przepisy!

Kolorowa kostka warzywna

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 3–4 porcje):

- ziemniak (zwykły, fioletowy i batat)
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 bulwy selera
- 1 burak
- topinambur 1–2 szt.
- rzodkiewka 1–2 szt.
- cebula, opcjonalnie (najlepiej 1 mała czerwona lub 1–2 szalotki)
- 1–2 łyżki mieszanki przypraw do obtoczenia, np. curry, garam masala, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, za'atar, 5 smaków itd
- 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę lub ćwiartki o boku 1,5–2 cm. Wsypujemy do miski (ziemniaki dobrze jest wcześniej przepłukać i osuszyć, każdy rodzaj osobno),

polewamy olejem i mieszamy. Jeśli nie chcemy, aby jasne warzywa zafarbowały od kolorowych, wtedy buraki razem z fioletowymi ziemniakami obtaczamy w oleju w osobnej misce.

Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Pieczemy w 220°C przez 25–30 minut, przewracając je 2 razy w trakcie pieczenia. Po wyjęciu warzywa posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby dokładnie się w nich obtoczyły, i podajemy.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij