Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pierożki na parze

Pierożki na parze
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Wytrawne pierogi bywają kojarzone ze smażeniem na głębokim tłuszczu ‒ zupełnie niepotrzebnie! Proponujemy wersję zdecydowanie lżejszą, bo przygotowaną na parze. Szpinak, imbir, mozzarella…. Czego tam nie ma!

Może się wydawać, że gotowanie na parze trwa w nieskończoność, a danie wychodzi bez smaku. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że jest wręcz przeciwnie. Potrawy zachowują naturalny smak, są wilgotne i soczyste. W przeciwieństwie do smażenia nie musisz ich mieszać ani obawiać się, że danie przypali się do dna. Chińczycy od wieków stosują właśnie tę metodę przygotowywania potraw. Przede wszystkim ten sposób polecany jest dla osób, które są na diecie, bo do gotowania na parze nie używa się tłuszczu. Każdy, kto dba o zdrowie, powinien jak najczęściej przygotowywać dania na parze. Aby pierożki wyszły smaczne, musisz odpowiednio przygotować farsz. Nie może być suchy, mdły i nijaki. Nie bój się użyć papryczki chilli, imbiru czy czosnku.

Głównym składnikiem farszu do pierożków będzie szpinak. W sezonie możesz wykorzystać świeży. Warzywo to warto jeść ze względu na właściwości antynowotworowe i zawartość przeciwutleniaczy. Szpinak zawiera żelazo, beta-karoten i magnez. Obniża poziom ciśnienia krwi, reguluje pracę serca, chroni przed chorobami układu krążenia oraz obniża cholesterol. Szpinak regularnie powinny spożywać osoby będące w ciągłym stresie, ponieważ ma działanie uspokajające. Gotowe pierożki najlepiej smakują z sosem sojowym.

Pierożki według naszego przepisu wcale nie są trudne, więc do dzieła!

Składniki na ciasto (proporcje dla 4 osób):

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę gorącej wody
- szczyptę soli

Na farsz:

- 1500 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
- 6 łyżek twardej mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty z chilli
- 4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

- parownik bambusowy
- sos sojowy
- wok albo głęboka patelnia
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta na pierożki. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i powoli wlej wrzącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć ciasto dłonią. Ciasto nie może się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i błyszczące. Odstaw na bok przykryte ściereczką. Do głębokiej patelni wrzuć szpinak i podgrzej go, aż się rozpadnie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojony imbir. Wlej sok z cytryny i pastę z papryczek chilli. Dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być gęsty ‒ jeśli jest taka potrzeba, zwiększ ogień i odparuj nadmiar wody. Odstaw do wystygnięcia i dodaj starty ser. Ważne, aby farsz był zimny, kiedy będziemy go nakładać na ciasto, inaczej pierożki podczas gotowania na parze mogą się rozpaść. W międzyczasie przygotuj parownik. Wytnij koła z papieru do pieczenia pasujące wielkością do parownika. W papierze zrób małe dziurki ‒ po to, aby para wodna mogła swobodnie i równomiernie ogrzewać pierożki. Ciasto podziel na 4 części i z każdej za pomocą dłoni uformuj walec. Nożem odcinaj małe kawałki i rozwałkuj na placek. Nakładaj małą ilość farszu, delikatnie złóż ciasto na pół i w drugą stronę na pół tak, aby powstała sakiewka. Gotowe pierożki układaj w odstępach na piętrach parownika. Do woka wlej taką ilość wody, aby po postawieniu na nim parownika woda nie dotykała jego dna. Zagotuj wodę i postaw parownik. Po mniej więcej 10 minutach zamień piętra parownika tak, aby wszystkie pierożki ugotowały się równomiernie. Po 20 minutach danie jest gotowe. Pierożki jedz, maczając je w sosie sojowym. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij