Przejdź do treści

Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kto lubi jeść pizzę, ręka do góry! Wszyscy? Szkoda tylko, że jest kaloryczna, z glutenem i dużą ilością tłustego sera. A gdyby tak przygotować pizzę samodzielnie?

Przedstawiamy przepis na pizzę o spodzie fasolowym. Będzie zdrowsza od tradycyjnej koleżanki, ciekawsza i szybsza w przygotowaniu. Dodamy nasze ulubione składniki i gotowe!

Przepis na pizzę na fasolowym spodzie

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • jajko
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • sos pomidorowy
  • pieczarki
  • pomidorki koktajlowe
  • kulka mozarelli w zalewie

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik (180 stopni). Odcedź fasolę i przepłucz ją, przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj na gładko.

Dodaj mąkę, oliwę z oliwek i przyprawy, wyrób ciasto. Przełóż na blachę do pieczenia przykrytą papierem i uformuj okrągły placek. Piecz 35-40 minut.

Wierzch upieczonego ciasta posmaruj sosem, ułóż pokrojone pieczarki i pomidorki, porwij mozarellę na kawałki i rozsyp je na pozostałych składnikach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kilka minut, dopóki mozarella się nie rozpuści.

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

I gotowe! Smacznego!

pizza na fasolowym spodzie/duet masz.talerz

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: