Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Polewa czekoladowa – wersja light

 Polewa czekoladowa – wersja light
Dobrze przygotowana polewa czekoladowa potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Polewa czekoladowa to idealne zwieńczenie wypieku - dobrze przygotowana potrafi uratować nawet przeciętny smakowo deser. Ale w wersji tradycyjnej jest prawdziwą bombą kaloryczną. Podpowiadamy, jak ją odchudzić, by nie straciła nic ze swego powalającego smaku.

Sposobów na to, by polewa czekoladowa była lżejsza i zdrowsza, jest kilka. Po pierwsze, do jej przygotowania należy wybierać czekoladę jak najlepszej jakości, z dużą zawartością kakao (75 % to minimum). Zapominamy o mlecznej czekoladzie i wybieramy jej wytrawną, elegancką koleżankę.

Po drugie, polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania! Jeśli już koniecznie musimy to zrobić, zastępujemy cukier dodatkiem miodu, ksynitolu czy stewii. Przy dosładzaniu miodem należy pamiętać, by dodawać go, gdy polewa czekoladowa lekko przestygnie. Wrzucony do gorącej masy, miód straci wszystkie wartości odżywcze.

Po trzecie, warto pomyśleć nad zamianą śmietanki czy masła na inny dodatek, który po wymieszaniu go z roztopioną czekoladą sprawi, że ta zupełnie nie zastygnie, i nada jej delikatną strukturę. Dobrym pomysłem jest użycie w miejsce śmietanki (albo masła) mleczka kokosowego. Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie nie tylko słodka, ale też bogatsza o kokosowy aromat.

polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa nie wymaga dosładzania. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

POLEWA CZEKOLADOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
(na 1 filiżankę – na 1 ciasto)

- 50 gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 75 %)
- 2 łyżki mleczka kokosowego, niesłodzonego
- opcjonalnie: miód do smaku

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko kokosowe. Gdy czekolada się roztopi, dodajemy ją do mleczka, ciągle mieszając. Podgrzewamy masę na małym ogniu jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Jeśli dosładzamy polewę czekoladową, to robimy to, kiedy już nieco przestygnie, mieszając dokładnie miód z czekoladowo-kokosową masą. Na każde 50 g czekolady dajemy 2 łyżki mleka kokosowego. Polewa ładnie się ścina.

I już można wcinać ciasto bez wyrzutów sumienia. Oczywiście nie całą blachę! Nawet w wersji light polewa czekoladowa nie jest niestety bezkaloryczna, a szkoda... Smacznego!

Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij