Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pomidorowa raz!

Pomidorowa raz!
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów. Zdjęcie: shutterstock

Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Ratunku! Ile można w kółko jeść pomidorową z ryżem?! Najwyższy czas na zmiany i eksperymenty. Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Zupa pomidorowa jest kultowa i nieśmiertelna. Ale mały tuning tego legendarnego dania przyda się nawet zagorzałym fanom klasyki. Co powiecie na to, by opatentować swój własny, niepowtarzalny przepis i przerobić poczciwinę na wykwintny aksamitny krem pomidorowy z czosnkiem, bazylią, kleksem gęstej śmietanki podawany z bagietką, na której rozpływa się świeżutka mozzarella? A może by tak w upalny dzień parująca zupa pomidorowa ustąpiła miejsca dobrze schłodzonemu słynnemu hiszpańskiemu chłodnikowi gazpacho? A co powiecie na to: zupa pomidorowa przyprawiona nieoczekiwanie cynamonem, suszoną zmieloną kolendrą, z soczewicą lub cieciorką – czyli bardzo sycący wysokobiałkowy posiłek z marokańską nutą? Możliwości są tysiące – bez obaw dorzucajcie do swoich pomidorówek oliwki, kapary, cukinię, ugotowaną fasolkę i wszelkie rodzaje serów – z fetą i kozim włącznie. Pomidory bardzo lubią towarzystwo innych smaków i doskonale znoszą eksperymenty kulinarne, a nowe, śmiałe połączenia zawsze świetnie smakują i mile zaskakują. Nawet najwierniejsi wyznawcy oldskulowej pomidorówki z ryżem przekonają się, że zupa pomidorowa niejedno ma imię.

Klasykę zostawiamy zatem mamom i teściowym, a sami idziemy z pomidorami w tango, by stworzyć z nich zupy, które zadziwią niejednego amatora tradycji. Oto nasze propozycje, które, mamy nadzieję, zainspirują was do pomidorowych szaleństw ze smakiem.

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów

Porcja na 4 osoby:
- 1 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- pół opakowania suszonej bazylii
- kilka listków bazylii świeżej
- sól, pieprz
- kostka rosołowa warzywna bio
- 2 łyżki masła
- gęsta śmietanka
- bagietka
- ser mozzarella, feta lub kozi

Pomidory ponacinaj na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz je ze skórki. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez mniej więcej 1 godzinę. Dodaj do pomidorów 2 łyżki masła i łyżkę cukru (cukier jest potrzebny, by przełamać kwaskowaty smak pomidorów) oraz kostkę bulionu warzywnego bio. Gdy pomidory będą się już rozpadały, zmiksuj zupę na jedwabisty krem. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do zupy razem z suszoną bazylią. Dosól i dopieprz do smaku. Podawaj z grzankami zapieczonymi z mozzarellą ozdobioną kleksem gęstej śmietanki i listkiem bazylii. Na grzankach możesz też zapiec ser kozi lub fetę lub dodać te serki zamiast śmietanki bezpośrednio do zupy. Zupa pomidorowa w wersji glam gotowa!

Zobacz też:
Zupa pomidorowa z marokańską nutą
Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
kornelia9 zapytał(a) 4 sierpnia 2016
Pytanie dotyczy artykułu Pomidorowa raz!
Super przepis, mam tylko pytanie - w jak dużej ilości wody gotować pomidory?