Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pomidorowe love story

Pomidorowe love story
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! Bo jak tu nie kochać pomidorów?

A co takiego jest w pomidorach, że niemal wszyscy darzą je uczuciem? Ogromna różnorodność odmian różniących się rozmiarem, kolorem, kształtem, konsystencją, a także smakiem, no i mnogość zastosowań to najbardziej oczywiste przyczyny pomidorowego szału. Jednak te warzywa mają znacznie więcej do zaoferowania. 

Owoce pomidora zawierają sporo likopenu czerwonego barwnika z rodziny karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających. Pomidory to również bogate źródło witamin A, C, K, a także potasu, warto więc włączyć je do swojej diety i na surowo, i w postaci przetworów.  

Co z nich przyrządzić? Co tylko się chce! Pomidorówkę w całkiem nowej odsłonie, pyszną sałatkę, a może zupełnie naturalny, domowy ketchup? Możliwości jest mnóstwo… 

Jakie pomidory wybierać?

Oto krótki przewodnik po gatunkach – znajdzie się coś dla każdego!

Baron to pomidory popularne wśród działkowców ze względu na łatwość w uprawie i odporność na choroby. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o regularnych kształtach i intensywnym kolorze. Miąższ jest twardy, zwarty i bardzo słodki. Polecane do bezpośredniego spożycia. 

Malinowy to jedna z bardziej atrakcyjnych odmian pomidora. Owoce malinówek są charakterystyczne duże, miękkie, delikatnie różowe i lekko słodkie. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek, zup i przetworów. 

Malinowy Gargamel równie duży i soczysty co pozostałe malinówki. Jego miąższ jest jednak bardziej kremowy i słodki. Smakuje świetnie na surowo, ale także po obróbce termicznej, szczególnie w zupach i sosach.  

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Lima  to małe pomidory o twardym miąższu z małą zawartością soku i pestek. Z tego powodu idealnie nadają się do suszenia. Na bazie limy można również przyrządzić wyśmienite sosy, przeciery czy zupy. 

Cherry  to małe okrągłe pomidory rosnące w podłużnych kiściach. Owoce mają delikatny zapach i bardzo słodki smak, natomiast łodygi wydzielają intensywny aromat. Cherry są idealne do sałatek (nawet w całości), do zapiekania czy jako dodatek do makaronów, ryb i owoców morza.  

Truskawkowe  należące do rodziny pomidorów daktylowych. Podobnie jak cherry rosną w kiściach. Owoce pomidorów truskawkowych są małe, podłużne i intensywnie czerwone. Są lekko słodkie i zwarte. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.  



Katarzyna Karus-Wysocka
 - entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij