Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wiosna już za rogiem. Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę - niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.

Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy. 

Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało - idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale! 

Składniki:

- pęczek szparagów
- 4 duże bataty
- pęczek rukoli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju lnianego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- pół pęczka koperku 
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 3-4 łyżki sera niebieskiego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj. Bataty przekrój na pół,

bataty z grilla przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

połóż szparagi,

przepis na bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem. 

jak zrobic bataty na grillu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Spróbuj być wege przez 2 dni

Długość trwania: 8 dni

Polecane artykuły

5 sposobów na zgagę

Marta Koton-Czarnecka

3 patenty na batata

Małgorzata Dzięgielewska

Kukurydza – kolby smaku

Ten, kto umie i lubi gotować

najpopularniejsze artykuły