Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pomysł na małże

Pomysł na małże
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Małże są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Obniżają cholesterol, zawierają wysokowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wapń, jod, selen, cynk, żelazo i magnez. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. A w naszym przepisie na makaron smakują obłędnie!

O świeżości małży świadczy ich wygląd i zapach. Ważne, aby przechowywać je w lodówce, w dziurkowanej siatce. Tak mogą czekać, aż je ugotujemy, ok. 3 dni, ale im szybciej ich użyjemy, tym większe prawdopodobieństwo, że się nie zepsują. To dobrze, że są ubrudzone glonami i lekko nimi pachną, dopóki zapach nie jest zbyt intensywny i nie zniechęca do konsumowania. Małże należy dokładnie oczyścić, zanim włożymy je do garnka. Możesz to zrobić za pomocą szczoteczki, zeskrobać nożem i opłukać pod zimną wodą, a na koniec odcedzić w durszlaku. Można też dostać w sklepach oczyszczone już owoce morza. Jeśli mule otworzą się przed ich ugotowaniem, to należy je wyrzucić. Nie nadają się do jedzenia.

Pomysłów na wykorzystanie małży w kuchni jest mnóstwo. My proponujemy proste, szybkie i smaczne danie. Będzie zdrowo i wykwintnie!

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 250 g małży
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- ok. 200 g makaronu typu nudle azjatyckie (albo spaghetti lub soba)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży, dojrzały pomidor
- pęczek koperku
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Zacznij od dokładnego oczyszczenia małży. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z makaronu. Odcedź makaron. Rozgrzej olej w garnku. Dodaj posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po minucie pokrojonego w nieregularne cząstki pomidora. Wrzuć małże. Zalej winem.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Całość podsmaż przez parę minut na dużym ogniu, aż wino się zredukuje. Wlej pół szklanki wody z makaronu. Dodaj pół posiekanego pęczka koperku. Dopraw porządną szczyptą soli i pieprzu. Gotuj, lekko mieszając, aż wszystkie mule się otworzą i pomidory puszczą soki. Pod koniec dodaj makaron.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Danie podane na talerzu skrop sokiem z cytryny i posyp resztą koperku. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij