Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Prosty przepis a la bajgle

Prosty przepis a la bajgle
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Można je kupić mrożone. Tylko po co? Przygotowanie "bajgli" jest naprawdę proste. Wystarczy, że masz w domu mąkę, wodę i drożdże. Plus ulubione dodatki. Zaczynamy bajglowanie!

Klasyczne bajgle obgotowuje się przed pieczeniem. My z tego kroku rezygnujemy, dlatego nasze bajgle będą prostszą wariacją na temat tradycyjnej wersji. Jako dodatek świetnie sprawdzą się sezam, czarnuszka, suszone płatki chilli czy sól morska. Takie wypieki dobrze smakują z wytrawnymi dodatkami jak łosoś i hummus czy z pieczonymi warzywami. Jednak nie ma nic lepszego od gorącego bajgla posmarowanego lekkim serkiem śmietankowym i miodem. Pycha... Znajdź swoje ulubione połączenie i samodzielnie piecz!

Składniki:

- 7 g suszonych drożdży
- 250 ml przegotowanej letniej wody
- 450‒500 g mąki orkiszowej, plus do posypania blatu (może być też zwykła pszenna)
- porządna szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 kurze białko
- sezam do posypania
- czarnuszka do posypania
- sól morska do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto włóż do miski. Miskę zawiń przezroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij je na blat i ugniataj jeszcze przez parę minut.

Ciasto podziel na równe kawałki. Z każdej części uformuj równy wałek. Złącz go, pozostawiając dużą dziurę w środku. Odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób przygotuj całe ciasto. Blachę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Za pomocą pędzelka posmaruj bajgle roztrzepanym białkiem. Na koniec obficie posyp dodatkami.

Piecz przez 15‒17 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj parę minut, aż ostygną i jedz, póki są jeszcze ciepłe. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej zawinięte w ściereczkę.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij