Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przewodnik dla kawoszy: chemex

Przewodnik dla kawoszy: chemex
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Ci, którzy kochają prawdziwą kawę, znać go po prostu muszą. Kultowy chemex. Wiemy wszystko o jego historii i – co najważniejsze – nauczymy was parzyć kawę w tym bezkonkurencyjnym urządzeniu.

Historia chemexa zaczęła się w latach 40. XX wieku. Niemiecki doktor chemii Peter Schlumbohm, zainspirowany funkcjonalnością naczyń laboratoryjnych, udoskonalił jedno z nich, tworząc urządzenie, które miało parzyć kawę doskonałą. Używając chemexa, o smaku napoju decydujemy sami, nie zdajemy się tylko na maszynę. Właściwy aromat osiągamy dzięki zgraniu kilku czynników: ilości kawy i stopnia jej zmielenia, czasu parzenia czy temperatury wody.

W każdej dobrej kawiarni, w której pracują prawdziwi pasjonaci, w menu znajdziesz kawę z chemexa.

Chemex – same plusy

Za pomocą chemexa przygotujesz przelewową kawę o aromatach zależnych od tego, jakich użyjesz ziaren i w jaki sposób zostały one wypalone w palarni. Do parzenia kawy przelewowej warto zakupić ziarna specialty, które zostają poddane odpowiedniej selekcji. Pamiętaj także, aby wybierać te świeżo palone. Wtedy masz pewność, że ktoś dołożył wszelkich starań, aby kawa została wypalona w odpowiedni sposób. 

Dzięki temu w kawie możesz wyczuć naturalne aromaty, np. owocowe, czekoladowe, orzechowe czy toffi. My polecamy sięganie po kawę z mniejszych lokalnych palarni. W takich miejscach pracują ludzie z pasją, oddaniem i zaangażowaniem. Najlepiej zrobić sobie wycieczkę do takiego miejsca i dowiedzieć się więcej o kawie, którą możesz tam dostać.

Kawa przygotowana za pomocą chemexa jest dużo mocniejsza od takiej z ekspresu, dlatego nie pij jej bez opamiętania. Nie zaleca się również dolewania do niej mleka i dodawania cukru, ponieważ przez to nie poczujemy aromatów, które uzyskała podczas palenia oraz odpowiedniego zaparzania. Dlaczego warto samodzielnie parzyć kawę w chemexie?

Chemex sprawdzi się w niemal każdych warunkach. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Po pierwsze, to świetna zabawa, po drugie, jest smaczna i mocna. Jeśli zadbasz o dobrą jakość ziaren, to masz pewność, że pijesz najlepszą kawę pod względem jakości. Skoro jesteśmy już przy przyrządzaniu, to kawę z chemexa spokojnie możesz zrobić w domu, nie musisz pędzić do kawiarni. Ważne, abyś wiedział, jak poprawnie ją przygotować. Do dzieła!

Chemex – jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

- chemex
- filtr do chemexa
- 20 g ziaren kawy
- młynek do kawy
- termometr kuchenny
- wrzątek
- waga kuchenna

Przygotowanie:

Ustaw młynek na grubsze mielenie. Odważ ok. 20 g kawy. Zmiel kawę.

Chemex lubi ziarna najlepszej jakości. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Weź chemex, włóż filtr. Porządnie przelej filtr wrzątkiem – dzięki temu pozbędziesz się smaku papieru, który mógłby powstać podczas parzenia kawy. Wylej wodę z chemexa. Na środek filtra wrzuć zmieloną kawę. 

Przygotowanie kawy w chemexie to nie fizyka kwantowa! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Postaw chemex na wadze (wagę warto wcześniej wytarować). Zagotuj wodę i poczekaj, aż ostygnie do 90-94 stopni. Zalej kawę małą ilością wody, do ok. 50 g, jednocześnie włącz stoper. Po upływie 30 sekund od przelania kawy zaczyna się parzenie i z ziaren wydobywa się najbardziej intensywny smak kawy. Okrężnymi ruchami, jednostajnym, ciągłym strumieniem przelej kawę do 285 g (w sumie ma być 285 g – uwzględniając te 50 g dodanych wcześniej).

Zapach świeżo zaparzonej w chemexie kawy nie ma sobie równych. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Nie śpiesz się, rób to dokładnie, staraj się nie lać wody po filtrze, tylko po kawie. Kiedy osiągniesz daną gramaturę, poczekaj, aż woda się przefiltruje. Wyrzuć filtr i podawaj kawę do podgrzanych wcześniej filiżanek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

 

masz.talerz  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij