Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przewodnik dla kawoszy: drip

Przewodnik dla kawoszy: drip
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną. Smak nawet nie da się porównać ze zwykłą rozpuszczalką…

Dripper może być szklany bądź ceramiczny. Ważniejszy jest sposób parzenia kawy. Najlepiej sprawdza się świeżo palona kawa. Wybieraj jednorodne ziarna, jednego rodzaju, jasno palone. Najlepiej zaopatrzyć się w nią w dobrej kawiarni albo w lokalnej palarni kawy. Dzięki temu masz pewność, że ziarna, które kupujesz, pochodzą z wiarygodnego źródła. Parząc kawę w dripperze, uzyskasz czarny, bardzo esencjonalny napar. Metoda ta wydobywa z kawy delikatne nuty owocowe, kwiatowe, orzechowe czy karmelowe. Poleca się go pić bez dodawania mleka i cukru. Dzięki temu dokładnie poczujesz walory smakowe kawy.

Kolejnym ważnym elementem jest młynek do mielenia kawy. Przy wyborze zwróć uwagę na to, czy ma możliwość zmiany stopnia mielenia.

Pamiętaj o termometrze, dzięki niemu osiągniesz taką temperaturę, jakiej potrzebujesz. Jeśli chcesz uzyskać z kawy więcej kwasowości, a mniej goryczy, poczekaj, aż woda osiągnie 75-85 stopni. Zachęcamy do eksperymentowania, ponieważ każda kawa ma co innego do zaoferowania.

Jeśli chodzi o filtry, to możesz je kupić w różnych rozmiarach - wtedy złóż filtr w stożek. Najczęściej jednak można już dostać filtry idealnie dopasowane do drippera.

Ostatnim elementem jest waga, dzięki której kontrolujesz ilość przelanej przez kawę wody. Nie może być jej za dużo, ponieważ uzyskasz napar kompletnie bez smaku.

Dlaczego warto pić taką kawę? Bo jej przygotowywanie jest niezwykle proste i szybkie. Smak jest pełny i bogaty, a przy okazji tak zaparzona kawa jest mocniejsza od kawy z ekspresu.

Drip – jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

- dripper
- filtr do drippera
- świeżo palone ziarna kawy
- termometr kuchenny
- wagę kuchenną
- wrzątek
- młynek do mielenia kawy

Przygotowanie:

Włóż filtr do drippera. Ustaw dripper na kubku bądź specjalnym dzbanuszku. Filtr dokładnie przelej wrzątkiem. Wylej wodę z kubka. Dripper wraz z kubkiem ustaw na wadze. Zmiel 18 gramów kawy, na grubość piasku.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Wsyp kawę na filtr. Wyzeruj wagę. Zagotuj wodę i poczekaj, aż ostygnie do 80-94 stopni. Włączając stoper, wlewaj bardzo powoli kulistymi ruchami 40 ml wody. Poczekaj ok. 30 sekund. W tym czasie zachodzi preinfuzja - wstępne zaparzanie kawy, co spulchnia ją i rozwija pełen potencjał kawy. Zacznij powoli, kulistymi ruchami wlewać wodę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Staraj się wlewać na środek, aż na wadze uzyskasz 275 ml. Poczekaj, aż woda całkowicie przepłynie przez filtr. Wyrzuć filtr. Teraz już możesz rozkoszować się smakiem kawy.



masz.talerz  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij