Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Syphon jest najbardziej efektowną metodą parzenia kawy. Wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką kawę przygotować w domu!

Zrobienie kawy z syphonu zajmuje tylko parę minut, a można cieszyć się wyrazistym, intensywnym i gorącym naparem. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie takiej kawy, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, profesjonalny palnik, termometr oraz specjalne filtry. Kawę należy zmielić na grubość odrobinę grubszą od zmielonej do aeropressu. Śmiało eksperymentuj z grubością ziarna. Woda przed przelaniem jej do komory syphonu powinna mieć około 92 stopni. Kiedy kawa będzie gotowa, poczekaj parę minut, aby trochę ostygła ‒ dzięki temu wyczujesz więcej aromatów. Nie poleca się dodawać mleka ani cukru.

Picie takiej kawy to przede wszystkim pewność, że napój jest dobrej jakości, ale też imponujący pokaz parzenia!

Syphon ‒ jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

- syphon
- palnik do syphonu
- filtry
- 500 ml wrzątku
- termometr
- 30 g kawy
- młynek do kawy
- patyczek do mieszania 

Przygotowanie:

Zmiel kawę. Zagotuj wodę. Rozkręć metalowy adapter i załóż papierowy filtr. Włóż adapter do górnej części komory i za pomocą końcówki na łańcuszku zaczep go do szyjki komory. Ustaw dolną część syphonu nad palnikiem. Kiedy woda osiągnie ok. 92 stopni, wlej ją do dolnej części komory.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Ustaw na niej górną część syphonu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W tym momencie woda w dolnej komorze nagrzewa się i pod wpływem ciśnienia jest wypychana do górnej części. Kiedy woda przepłynie do góry, wsyp kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamieszaj ją delikatnie. Poczekaj minutę. Wyłącz palnik. Teraz temperatura w dolnym zbiorniku się obniża i zaparzona kawa przepływa przez filtr.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kawa jest gotowa, kiedy w górnej części nie będzie już płynu. Zdejmij górną komorę i ciesz się smakiem kawy. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

* Podziękowania dla palarni kawy Kofi Brand w Warszawie, która udostępniłanam przestrzeń i syphon. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij