Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Przeziębienie – jak go uniknąć?

Przeziębienie – jak go uniknąć?
Przeziębienie przegrywa z miodem, zdjęcie: shutterstock

Wszyscy wokół kaszlą, kichają, narzekają na złe samopoczucie. Taki sezon – przeziębienie można złapać absolutnie wszędzie. W powietrzu aż roi się od wirusów i bakterii. Na szczęście jest sporo sposobów na to, aby chorobotwórcze mikroby trzymały się od nas z daleka. Im więcej tych sposobów wykorzystamy, tym będziemy bezpieczniejsi.

Przeziębienie odstraszą jagody

Na śniadanie w sezonie grypowym warto zjeść trochę jagód (mogą być suszone lub rozmrożone). Specjaliści z Oregon State University odkryli, że obecny w tych owocach pterostilben zwiększa odporność. Konkretnie pobudza on gen CAMP chroniący nas przed infekcjami. Jagody najlepiej dodać do naturalnego jogurtu. Ten produkt zawiera bowiem mnóstwo bakterii, które zasiedlą nasze jelita i tam będą nas chronić przed wnikaniem do organizmu chorobotwórczych wirusów i bakterii.

Przeziębienie nie lubi wina i… towarzystwa

Podobne działanie do jagód ma czerwone wino. Można więc wieczorem umówić się z kimś zdrowym i sympatycznym na kubek grzańca. Takie spotkanie przyda się nie tylko ze względu na wino. Badania wykazują bowiem, że także dobre relacje z innymi wzmacniają odporność. W jednym z eksperymentów wykazano, że studenci pierwszego roku, którzy czuli się osamotnieni, słabiej reagowali na szczepionkę przeciw grypie niż ci, którzy zdążyli nawiązać przyjaźnie!

Niestety, na jednym kubku grzańca trzeba będzie poprzestać, bo duże ilości alkoholu powodują, iż organizm musi walczyć z kacem i detoksykować wątrobę, zużywając siły potrzebne do walki z grypą czy przeziębieniem.

Przeziębienie przegrywa z miodem

Przyjemność z picia wina musi nam zastąpić przyjemność słodkich przekąsek. Wystarczą bowiem dwa słodzone napoje dziennie, aby osłabić system odpornościowy na tyle, by bakterie i wirusy wniknęły do organizmu. Zamiast cukru możemy jednak użyć wspierającego odporność miodu. Aby przeziębienie nie miało szans, miód musi być koniecznie naturalny, najlepiej pochodzący z pobliskiej, znanej pasieki (te z „krajów UE i spoza UE” mogą zawierać sporo trucizn, przede wszystkim wyjaławiających ochronną florę bakteryjną antybiotyków). Pamiętajmy, aby dodawać miód do ostudzonych napojów, inaczej ten dobroczynny produkt zamieni się w zwykły cukier.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij