Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Puszki Pandory

Puszki Pandory
Ilustracja: Hosanna

Wypijanie dziennie zaledwie jednej puszki rozpuszczonego cukru ze sztucznymi dodatkami aż o 20 proc. zwiększa u mężczyzn ryzyko wystąpienia zawału w ciągu 22 lat – ostrzegają naukowcy z Harvard School of Public Health. Zagrożenie rośnie z każdym kolejnym wypitym napojem słodzonym cukrem. Panie nie mają jednak powodu, by zacierać ręce, wyciągając je jednocześnie po popularny napój – wcześniejsze badanie (Nurses’ Health Study) wykazało podobną zależność u kobiet.

Kwasy bez zasad

Napoje typu cola wyraźnie zmniejszają gęstość kości miednicy u kobiet w okresie menopauzy i starszych – wykazały badania Katherine L. Tucker z Northeastern University w Bostonie. Tego efektu nie zaobserwowano u osób wybierających inne gazowane napoje. Wszystko z powodu zawartości kwasu fosforowego zwiększającego kwasowość krwi. „W takiej sytuacji priorytetem dla organizmu staje się powrót do równowagi pH, więc pobiera wapń z kości, aby zneutralizować kwas” – wyjaśnia Tucker.

Kwas fosforowy to jeden z kluczowych składników coli. To dzięki niemu jesteśmy w stanie wypić taki napój, choć taka sama porcja wody posłodzona taką samą ilością cukru (10 łyżeczek na puszkę) większość z nas przyprawiłaby o mdłości. Cola u niektórych te mdłości wręcz łagodzi (zawarty w niej wodorowęglan sodu może chwilowo zmniejszyć ilość kwasu w żołądku). Duże ilości kwasu fosforowego sprzyjają jednak rozwojowi kamieni nerkowych – wykazały badania przeprowadzone w U.S. National Institutes of Health w Maryland.

Cukier maskowany kwasem to według wielu lekarzy bardziej szkodliwy składnik napojów gazowanych niż sztuczne barwniki czy dodatki smakowe. Naukowcy znaleźli już zależność między spożywaniem dużych ilości cukru a depresją, osłabieniem pamięci i problemami z nauką.

Bagatelizowanym zagrożeniem związanym z piciem coli (choć także dużych ilości soku z cytryn, pomarańczy czy grejpfrutów) jest wpływ kwasu cytrynowego. W magazynie „General Dentistry” opublikowano wyniki badań wskazujące, że cola dziesięć razy silniej uszkadza zęby w trakcie trzech pierwszych minut działania niż soki owocowe. Już jeden gazowany napój dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy, cztery puszki powodują, że to zagrożenie wzrasta o 252 proc. – czytamy w „British Dental Journal”.

Kofeina, zaraz po wodzie, jest za to prawdopodobnie najmniej niebezpiecznym składnikiem brązowych napojów. Puszka zawiera zaledwie 40 mg tej substancji, a więc o połowę mniej niż kubek herbaty. W dodatku naukowcy przypominają, że kofeina nie ma trwałego negatywnego wpływu na zdrowie.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
blackVelvet zapytał(a) 25 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Puszki Pandory
Kiedyś usłyszałam (chyba w tv), że słodzone, gazowane napoje zwiększają ryzyko wystąpienia ADHD u dzieci. Czy ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
byk210 odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Nie czuję się ekspertem ale poczytałam i proszę Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji..... ....American Psychiatric Association (Amerykańskie Towarzystwo Psychiatrów) uważa, że składniki pokarmowe diety mogą mieć wpływ na rozwój i pogłębienie objawów zespołu nadpobudliwości (ADHD). ADHD dotyka bardziej chłopców niż dziewcząt. Obecnie uważa się, że spożycie cukru, produktów zawierających konserwanty oraz żywności przetworzonej zawierającej izomery trans (frytki, pączki, ciasteczka, hamburgery itd.) mogą przyczynić się do powstawania zespołu nadpobudliwości.
yellow90 odpowiedział(a) 1 października 2014
Podobno odpowiada za to przede wszystkim aspartam, który znajduje się w większości takich napojów.
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Również coś takiego słyszałam i też z chęcią bym się dowiedziała ile w tym prawdy.
aleksandreta odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Przyłączam się do pytania.
malia zapytał(a) 12 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Puszki Pandory
Fantastyczny artykuł. Czytałam jednak kiedyś że tonic ma więcej cukru niż cola. Tu nadmiar słodkości niweluje kwas fosforanowy a w tonicu chinina. Słyszeliście coś o tym ?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
Nie wiedziałam! Dobrze, że tylko raz w życiu się go napiłam i zaraz wyplułam.:D
malia odpowiedział(a) 14 stycznia 2014
Ja się przyznam do swojej młodzieńczej naiwności bo kiedyś myślałam że skoro tonic jest gorzki to nie jest słodki... więc ma mało cukru ;) Ale to było naprawdę dawno temu ;)
shemother odpowiedział(a) 13 stycznia 2014
Mnie nigdy tonik nie przekonywał;/
blackVelvet zapytał(a) 25 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Puszki Pandory
Kiedyś usłyszałam (chyba w tv), że słodzone, gazowane napoje zwiększają ryzyko wystąpienia ADHD u dzieci. Czy ktoś z was wie coś więcej na ten temat?
byk210 odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Nie czuję się ekspertem ale poczytałam i proszę Katedra Dietetyki Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji..... ....American Psychiatric Association (Amerykańskie Towarzystwo Psychiatrów) uważa, że składniki pokarmowe diety mogą mieć wpływ na rozwój i pogłębienie objawów zespołu nadpobudliwości (ADHD). ADHD dotyka bardziej chłopców niż dziewcząt. Obecnie uważa się, że spożycie cukru, produktów zawierających konserwanty oraz żywności przetworzonej zawierającej izomery trans (frytki, pączki, ciasteczka, hamburgery itd.) mogą przyczynić się do powstawania zespołu nadpobudliwości.
yellow90 odpowiedział(a) 1 października 2014
Podobno odpowiada za to przede wszystkim aspartam, który znajduje się w większości takich napojów.
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Również coś takiego słyszałam i też z chęcią bym się dowiedziała ile w tym prawdy.
aleksandreta odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Przyłączam się do pytania.
malia zapytał(a) 12 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Puszki Pandory
Fantastyczny artykuł. Czytałam jednak kiedyś że tonic ma więcej cukru niż cola. Tu nadmiar słodkości niweluje kwas fosforanowy a w tonicu chinina. Słyszeliście coś o tym ?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
Nie wiedziałam! Dobrze, że tylko raz w życiu się go napiłam i zaraz wyplułam.:D
malia odpowiedział(a) 14 stycznia 2014
Ja się przyznam do swojej młodzieńczej naiwności bo kiedyś myślałam że skoro tonic jest gorzki to nie jest słodki... więc ma mało cukru ;) Ale to było naprawdę dawno temu ;)
shemother odpowiedział(a) 13 stycznia 2014
Mnie nigdy tonik nie przekonywał;/