Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Rady dietetyka dla Pozornych Twardzieli cz. 3

Rady dietetyka dla Pozornych Twardzieli cz. 3
Zdjęcie: shutterstock

Nadmierne spożycie soli zwiększa częstotliwość występowania nadciśnienia tętniczego oraz udarów mózgu. Należy ograniczać dodawanie soli do potraw podczas gotowania oraz w trakcie jedzenia.

Twój dzienny limit soli – 5 g, 1 łyżeczka
Średnie spożycie w Polsce – 12,5 g soli, 2,5 łyżeczki

5g NaCl (1 łyżeczka soli) = 2000 mg Na (sodu), czyli przeciętna osoba w Polsce zjada o 3000 mg Na za dużo!

Sylwia Leszczyńska- dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij