Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów
Zdjęcie: shutterstock

Zwracasz uwagę na to co zjadasz, proponuję jednak bardziej przyjrzeć się Twojej codziennej diecie. Niewielkie zmiany mogą przynieść duże korzyści. 

Postaw na soję

Wprowadzając częściej warzywa strączkowe do swojego menu dostarczysz większą ilość błonnika, co da uczucie sytości na dłużej, dostarczysz przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się organizmu i fitoestorgeny, cholinę poprawiająca koncentrację oraz składniki zwiększające odporność. Soja zamiast mięsa? Czemu nie. Ze względu na zbliżoną wartość odżywczą, wysoką zawartość białka soja i pozostałe rośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem dla mięsa, które korzystnie ograniczyć. Soja, soczewica, bób, ciecierzyca powinny być spożywane częściej niż jest to u nas w zwyczaju. W Japońskiej Okinawie czy  na wyspie Kitava w Malezji, gdzie stosowana jest dieta bazuje na nieprzetworzonych produktach roślinnych i o znacznie obniżonej zawartości zwierzecych tłuszczów nasyconych (w odróżnieniu od tzw. „western style diet”) nie stwierdza się występowania chorób sercowo-naczyniowych i udarów niedokrwiennych. 

Ogranicz używki!

Pijesz alkohol? Palisz? Jesteś ciągle narażony na stres? Czynniki te znacznie zwiększają ilość wolnych rodników uszkadzając komórki i przyspieszając procesy starzenia. Chcesz cieszyć się dłużej zdrowiem? Postaraj się ograniczyć spożycie alkoholu. Dla zdrowego dorosłego bez chorób przewlekłych i z prawidłową funkcją wątroby za bezpieczną dzienną dawkę alkoholu uważa się 20-24g, 

20-24g =jeden kieliszek wina,0,3 litra piwa,50 ml wódki

Alkohol sprzyja otyłości, ponieważ zmniejsza zdolność wątroby do spalania tłuszczu (dopóki we krwi krąży alkohol wątroba woli zajmować się nim, zamiast tłuszczem. Ponadto 1 g alkoholu to aż 7 kcal (prawie 2 x więcej niż z białka czy weglowodanów). Alkohol zmieniając aktywność substancji odpowiadających za stan wzbudzenia ośrodkowego układu nerwowego, powoduje trudności w zasypianiu i zaburzenia samego procesu snu. W jelicie alkohol blokuje wchłanianie wody i sodu, dlatego po wypiciu większej ilości trunków jesteś odwodniony,  zaburza wchłanianie skaldników odżywczych, powoduje niedobory tiaminy, niezbędnego składnika dla mózgu. Alkohol włośniczkami dociera do mózgu już w 30 s. po dostaniu się do krwiobiegu, zakłócając komunikację między komórkami a nerwami. I to sprawia, że rośnie samoocena i czujesz się pewniejszy swoich możliwości. Niestety, krew wchłania alkohol znacznie szybciej niż wątroba jest wstanie go rozłożyć - dlatego właśnie upływa kilka godzin, zanim osiąga się stan trzeźwości po wypiciu kilku piw. Co dzieje się w organizmie? Po wypiciu > 3 drinków praca Twojego serca jest zaburzona, serce przyspiesza, zwalnia, bije nieregularnie. O 50% większe szanse przeżycia zawału serca ma osoba trzeźwa w porównaniu do osoby pod wpływem alkoholu. Pijąc > 4 drinków  już nawet podczas jednego epizodu alkoholowego może dojść do uszkodzenia przełyku i zapalenia błony śluzowej żołądka. Nadużywanie alkoholu (>21 drinków/tyg.) = 2gi najważniejszy czynnik ryzyka raka przełyku. > 6 drinków.  

Czy to jest właściwacena jaką płacisz za poczucie swobody w towarzystwie?  Warto się zastanowić, czy papieros i drink są niezbędne do tego, aby poczuć się dobrze w grupie? Jeśli już pijesz nie przekraczaj bezpiecznych dawek, pamiętaj o własciwym nawodnieniu i uzupełnieniu w diecie przeciwutleniaczy. Bogate w antyoksydanty warzywa i owoce o intensywnych kolorach będą niezbędne również w diecie palacza. Nie należy jednak odkładać decyzji o rzuceniu palenia, warto sięgnąć po pomoc specjalisty, wsparcie i wskazówki dietetyka na pewno ułatwią przejście przez ten trudny okres bez dodatkowych kilogramów. Jakie będą plusy? Badania pokazały, że dni wolne od palenia powodują znaczną poprawę zmysłów węchu i smaku już po 48 godzinach. Jeśliodległy w czasie nowotwór płuc nie jest argumentem może przekonujaca będzie też informacja, że dym tytoniowy zdecydowanie przyśpiesza naturalny proces starzenia się skóry. Zaobserwowano, że skóra nałogowych palaczy w wieku 40 lat wygląda jak skóra nigdy nie palących 70-cio latków. Efekt uszkodzenia skóry dymem tytoniowym jest nieodwracalny, jednak dalszego pogorszenia można uniknąć poprzez zaprzestanie palenia. Cera pod wpływem wolnych rodników staje się szara, traci jędrność i elastyczność, możesz temu zapobiec. Uwierz w siebie i  posłuchaj zaleceń, które stoją w sprzeczności z trybem życia. Znajdź przyjemność w aktywnych formach spędzania czasu, taniec, rower, spacer, tenis mogą być doskonałą formą radzenia sobie ze stresem i spędzania wspólnego czasu ze znajomymi. Pamiętaj, że w warunkach stresu zwiększa się też zapotrzebowanie na magnez i witaminę C. Najważniejszym europejskim źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży (aż 6,8-12g wit C w 100g!) oraz owoce czarnej porzeczki (do 4g witC w 100g). Dobrym i naturalnym źródłem magnezu jest woda mineralna, ale taka, która zawiera minimum 50 mg tego pierwiastka w litrze oraz soja, kasza gryczana, łosoś, szpinak i inne zielone warzywa. Własciwa ilość tego pierwiastka w diecie łagodzi również objawy zaburzeń snu. 

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem – jeśli potrzebujesz pomocy, zgłoś się do specjalisty. 

Chcesz wiedzieć jak kształtują się Style Zdrowia Polaków? Odwiedź stronę www.stylezdrowia.pl


Sylwia Leszczyńska - dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij