Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ramen – kultowa zupa krok po kroku

Ramen – kultowa zupa krok po kroku
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zupa ramen przywędrowała do Japonii z Chin. Nie ma na nią sformalizowanego przepisu, każdy kucharz może ją ugotować na swój sposób. Coraz częściej można usłyszeć pytanie: „gdzie zjem dobry ramen?”. Najlepiej zrób go sobie w domu. Tak jak lubisz najbardziej!

Podobno najpierw trzeba się dokładnie przyjrzeć, co się znajduje w zupie, następnie ją powąchać i dopiero wypić pierwszy łyk bulionu. Najważniejsza w zupie ramen jest baza, czyli wywar, tak zwane dashi. Dashi przygotowuje się ok. 14 godzin przed podaniem zupy. Stanowi o smaku potrawy, jest pełne umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka), harmonii i balansu. Na dashi składają się kombu, czyli grube mięsiste wodorosty, które wcześniej są suszone na słońcu. Zawierają ogromną ilość minerałów i witamin. Mają więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza od wołowiny. Są zaliczane do produktów superfoods.

Drugim składnikiem są grzyby shiitake. Grzyby te mają niezwykłe właściwości: działają przeciwnowotworowo, obniżają ciśnienie i wzmacniają układ odpornościowy. Oprócz tego są bombą witaminową. W Japonii ze względu na wartości zdrowotne uważa się je za eliksir życia.

Równie ważny jest dobór makaronu. Nie może on być przypadkowy. Sięgaj po azjatyckie makarony, np. ryżowy czy shirataki. My zdecydowaliśmy się na shirataki, czyli makaron alkaliczny, bezglutenowy, wolny od węglowodanów i kalorii. Ma mnóstwo błonnika, więc jest sycący. Powstaje z mąki, którą wytwarza się z korzeni dziko rosnącej w azjatyckich górach rośliny konjac.

Zupa ramen z początku może wydawać się skomplikowana, ale to nieprawda. Bardzo ważne są proporcje, dokładność i balans. My do naszej wersji dodajemy trawę cytrynową i imbir ‒ aby ją nieco odświeżyć, przełamać i wydobyć smaki. Znajdzie się też miso, czyli pasta zrobiona ze sfermentowanej soi. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, dodaj papryczkę chili. Możesz dodać też mleko kokosowe, pieczeń, jajko albo rybę. Przecież właśnie o to chodzi, by stworzyć swoją własną, oryginalną zupę ramen! My decydujemy się na wersję wegetariańską. Jemy zupę z tofu i sezonowymi warzywami. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj ramen, jakiego nie zjedzą w restauracji!

Składniki (porcja dla 3 osób):

 - 1 liść kombu
- 2 garści shiitake
- 2 litry wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 źdźbła trawy cytrynowej
- 1 łyżka pasty miso
- 1 opakowanie makaronu alkalicznego
- 2 średniej wielkości marchewki albo 1 duża
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 opakowanie tofu
- dymka
- łyżka sproszkowanej kurkumy
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 4 łyżki oleju ryżowego (albo oleju zwykłego)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Produktów szukaj w sklepach z orientalną żywnością.

Przygotowanie:

Zimną wodą opłucz grzyby shiitake i liście kombu. Zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie zagotuj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Wystudź. Wyjmij grzyby i kombu. Ponownie postaw garnek na ogniu. Rozgnieć trawę cytrynową, włóż ją do wywaru, imbir zetrzyj na tarce i dodaj do zupy. Następnie dodaj pastę miso. Całość gotuj przez 40 minut. W tym czasie pokrój marchewki w julienne, a na tarce drobno zetrzyj rzodkiewki. Pokrojone marchewki i rzodkiewki umieść w miseczce z lodowatą wodą ‒ dzięki temu zachowają chrupkość. Tofu pokrój w kostkę, umieść w misce, zalej olejem, dodaj kurkumę, papryczkę, sól i pieprz. Pokrój w paski kombu i shiitake. Posiekaj dymkę. Rozgrzej patelnię z jedną łyżką oleju ryżowego, wrzuć tofu, smaż, aż się zarumieni. Zdejmij z ognia. Przecedź zupę przez gęste sito, tak aby uzyskać klarowny bulion. W misce umieść makaron, zalej wywarem, po kolei dodawaj składniki. Układaj obok siebie marchewkę, rzodkiewkę, kombu, shiitake i tofu. Całość posyp dymką i sezamem. Jedz od razu. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
m_czyzycka zapytał(a) 1 czerwca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Ramen – kultowa zupa krok po kroku
Nie widze przepisu!!

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Tajska zupa rybna

Ten, kto umie i lubi gotować

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Ten, kto umie i lubi gotować

Selerowy krem z czarnuszką

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii