Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Ravioli z pokrzywą, szpinakiem i ricottą

Ravioli z pokrzywą, szpinakiem i ricottą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Ravioli ‒ klasyka włoskiej kuchni. Jego przyrządzenie polega na starannym wyrobieniu ciasta, rozwałkowaniu go, zawinięciu farszem i ugotowaniu. I gotowe! To naprawdę jest proste. Jeśli będziesz się trzymać naszej instrukcji, z pewnością wszystko się uda. Nasze wegetariańskie nadzienie smakuje mistrzowsko!

Ravioli można przygotowywać z bardzo różnymi farszami i rozmaitymi sosami. W makaronowej sakiewce świetnie czują się zarówno mięsne, jak i wegetariańskie dodatki. My zdecydowaliśmy się na wersję bez mięsa, za to z pokrzywą, szpinakiem i ricottą. Do przygotowania sosu użyliśmy świeżych pomidorów, bo sezon na nie w pełni i właśnie teraz smakują najlepiej. Do ciasta użyliśmy dodatkowo mąki razowej. By zrobić ten makaron, nie potrzebujesz specjalnej maszynki, wystarczy wałek!

Skąd w naszym przepisie pokrzywa? Bo to superzdrowa roślina! Często ją mijamy obojętnie albo mamy do niej uraz, bo zdarzało nam się nią poparzyć. Tymczasem prozdrowotne zastosowanie pokrzywy jest znane od bardzo wielu lat. Przede wszystkim dobrze wpływa na układ moczowy, jest moczopędna, dobrze po nią sięgać przy kamicy nerkowej. Oprócz tego warto ją stosować przy problemach żołądkowych, anemii i osłabieniu organizmu. Korzystnie wpływa na trzustkę, wątrobę i nerki. Obniża ciśnienie krwi. Pijąc ją w naparze albo dodając do potraw, dostarczysz sobie takich witamin, jak A, K, B2 i C. Zawiera fosfor, potas, wapń, cynk, siarkę i żelazo. Wystarczy ją przelać wrzątkiem, a od razu traci swoje właściwości parzące.

Zaproś przyjaciół, rodzinę i przygotujcie prawdziwą włoską ucztę!

Składniki na ciasto (przepis dla 4‒5 osób):

- 200 g mąki typ 450, plus do podsypywania
- 100 g mąki razowej
- 3 jajka

Na farsz:

- 3 garści listków pokrzywy
- 7 garści szpinaku
- 250 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków mięty

Na sos:

- 4 duże pomidory
- pół czerwonej cebuli
- garść listków bazylii, plus kilka do ozdobienia gotowego dania
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej papryki wędzonej

Dodatkowo:

- sól i pieprz do smaku
- ser żółty długodojrzewający
- olej do smażenia
- oliwa do polania gotowych ravioli

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania farszu. Pokrzywę zerwij z pola, zalej wrzątkiem i odstaw na bok na kilka minut. Umyj szpinak. Odcedź pokrzywę. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Wrzuć drobno pokrojony czosnek. Szpinak i pokrzywę posiekaj na nieregularne części. Dodaj do czosnku. Całość przesmaż, aż szpinak się skurczy. Dodaj ricottę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć porwane listki mięty. Odstaw na bok. Aby przygotować ciasto na ravioli, do miski przesiej obie mąki. Wbij jajka na środek i całość wymieszaj, aż jajka połączą się z mąką. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż stanie się miękkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na bok na 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj pomidory pokrojone w nieregularne kawałki. Przypraw solą i poczekaj, aż warzywa puszczą soki. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj drobno posiekaną bazylię, pieprz i papryczkę. Całość powinna mieć dosyć luźną konsystencję. Kiedy sos będzie gotowy, odstaw go na bok.

Ciasto na makaron wyjmij z folii. Podziel na 4 do 6 części. Każdą część lekko rozgnieć, aby powstał placuszek. Jeśli masz maszynkę, włóż do niej kawałek ciasta i rozwałkuj je na początku na szerszej grubości. Za każdym razem gdy wyjmiesz przeciśnięte przez maszynkę ciasto, podsyp je mąką z obu stron i znowu włóż do maszynki. Zmniejszaj grubość rozwałkowywania na coraz mniejszą. Jeśli nie posiadasz maszynki do robienia makaronu, użyj wałka. Na gotowy placek makaronu kładź małe kulki farszu ‒ maksymalnie wielkości łyżeczki do herbaty. Farsz układaj w odstępach 2 palców od siebie. Ciasto wokół farszu posmaruj odrobiną wody. Zawiń połowę ciasta. Delikatnie wyciśnij powietrze i zlep ze sobą końce ciasta. Rowkowaną wycinarką wykrój ravioli i odstaw na blat oprószony mąką. Jeśli nie masz wycinarki do ravioli, możesz użyć zwykłego noża. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie włóż makaron ‒ niech się gotuje na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij ravioli. Polej sosem, oprósz startym serem, polej odrobiną oliwy i posyp listkami bazylii. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij