Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Refluks - czego nie robić gdy pali i piecze

Refluks - czego nie robić gdy pali i piecze
Zdjęcie: shutterstock
Zgaga, częste odbijania, bóle brzucha, nudności, bóle w klatce piersiowej, przewlekły kaszel, chrypka. To typowe objawy choroby refluksowej. Odpowiednia dieta jest niezbędna w leczeniu tego schorzenia. Masz refluks? Zobacz, jak powinieneś jeść, by zmniejszyć jego objawy.

Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa (GERD, ang. gastroesophageal reflux disease) jest schorzeniem przewlekłym, które polega na zarzucaniu kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Czy wiesz, że to, co jesz, może wpływać na to, jak się czujesz? Sposób odżywiania pomaga również zmniejszyć ryzyko powikłań. 

Refluks - których produktów unikać? 

Dania tłuste i smażone na tłuszczu 

Unikaj tłustych wędlin, mięs, dań smażonych na tłuszczu, ciast z kremem, śmietany, czekolady. I innych tłustych produktów i potraw. Dlaczego? Pokarmy o dużej zawartości tłuszczów spowalniają opróżnianie żołądka. Ponadto wpływają na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku, a jeśli ten „się nie domyka”, wtedy nietrudno o cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Uważaj na te produkty szczególnie wieczorem!

Słone, pikantne i ostro przyprawione

Badania dowodzą, że sól oraz ostre przyprawy pogłębiają objawy GERD. Dlatego radzę: pożegnaj solniczkę i nie dosalaj gotowych dań. Zmniejsz także ilość soli, której używasz do przygotowywania posiłków. To samo dotyczy ostrych przypraw, np. ostrej papryki, chilli. Oczywiście możesz dania doprawiać, używając łagodniejszych przypraw.

Owoce cytrusowe, pomidory

Oraz ich przetwory, np. soki z owoców cytrusowych czy pomidorówka. Z doświadczenia wiem, że osoby chore często uskarżają się na nasilenie objawów refluksu właśnie po zjedzeniu tych produktów. Powód? Wzmagają one czynności wydzielnicze żołądka. Dyskomfort wzmaga się także po esencjonalnych bulionach, galaretach i sosach mięsnych i z grzybami. 

Mocna kawa i herbata 

Kofeina wpływa na obniżenie napięcia w dolnym zwieraczu przełyku, dlatego nasila refluks. Znacznie rozcieńczona kawa lub słaba herbata ma już jednak mniejsze działanie, stąd jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy czy herbaty, możesz je pić, ale w ograniczonych ilościach (różni autorzy podają, że maksymalnie 2 filiżanki kawy dziennie, oczywiście słabiutkiej!). 

Gazowane napoje

Bąbelki w napojach gazowanych zwiększają ciśnienie wewnątrzżołądkowe i nasilają zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Lepiej nie ryzykuj. Zgagę będziesz mieć jak w banku po wypiciu napojów energetyzujących. Raz, że bąbelki, dwa, że kofeina, co razem zadziała, jakbyś dolewał oliwę do ognia. 

Alkohol

Czy to wino, piwo czy inny alkoholowy trunek, ze względu na zawartość etanolu podrażniają błonę śluzową przełyku, która jest już i tak podrażniona przez cofanie się kwasów żołądkowych. Dlatego właśnie wypicie alkoholu skutkuje natarczywym pieczeniem. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij