Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Risotto z leśnymi grzybami

Risotto z leśnymi grzybami
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kiedy, jeśli nie teraz? Sezon na grzyby nie trwa długo, więc szorujcie do lasu po najlepsze okazy, a potem zróbcie z nami najlepsze risotto na świecie! Smak i zapach nie do podrobienia – uwierzcie.

Nie znasz się na grzybach? Nie szkodzi. Tutaj znajdziesz informacje, które dla każdego grzybiarza są niezbędne. Najlepiej, jeśli na swoje pierwsze grzybobranie zabierzesz do towarzystwa kogoś, kto tę sztukę opanował bezbłędnie i podzieli się doświadczeniem i wiedzą. Bo nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie zebrany grzyb!

Grzyby zawierają przede wszystkim wodę, ale też ‒ uwaga ‒ białko. Dlatego często nazywa się je „leśnym mięsem”. Najwięcej białka znajdziesz w borowikach i pieczarkach. W skład wspomnianych białek wchodzą aminokwasy, także egzogenne, co oznacza, że nasz organizm, aby je przyswoić, musi je przyjmować w pokarmie. Ta cecha sprawia, że grzyby powinny stać się ważnym elementem naszej diety. Warto wiedzieć, że najwięcej białka zawierają młode grzyby. Oprócz tego grzyby zawierają węglowodany i tłuszcz. Są niskokaloryczne, więc mogą po nie sięgać osoby odchudzające się.

Koszyki już pełne? Pora wyczarować z tych wyjątkowych zbiorów wyjątkowe danie. Proponujemy risotto pachnące lasem. Oprócz zawartości grzybów leśnych nasze risotto jest dosyć nietypowe ze względu na rodzaj ryżu. Do przygotowania klasycznej wersji tego dania wykorzystuje się włoski ryż, my proponujemy zdrowszą i ciekawszą wersję z użyciem ryżu czerwonego. Warto wprowadzić ten rodzaj ryżu do swojej kuchni ze względu na to, że zapobiega chorobom serca i nowotworom, poprawia wygląd skóry, dobrze wpływa na wzrok, wzmacnia odporność i jest lekkostrawny.

Składniki: 

- 170 g czerwonego ryżu
- 450 ml bulionu warzywnego
-125 ml białego wytrawnego wina
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 garści ulubionych leśnych grzybów
- łyżeczka zielonego pieprzu
- ser niebieski
- sól do smaku
- natka pietruszki
- ok. 1 łyżka klarowanego masła

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania grzybów. Dokładnie je oczyść i pokrój na cząstki. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby, aż ładnie się zarumienią. Zdejmij je z patelni, wsyp posiekaną cebulę, chwilę podsmaż i dodaj czosnek. Wsyp ryż, zamieszaj składniki i wlej połowę białego wina. Poczekaj, aż ryż wchłonie alkohol, i dolej resztę. Kiedy wino odparuje, wlej część bulionu. Mieszaj cały czas, aby składniki nie przywarły do dna. Wlej resztę bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj grzyby. Risotto podawaj z serem. niebieskim i posiekaną natką pietruszki.  

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

Kurki lubią pizzę

Ten, kto umie i lubi gotować

Sezon na borowiki

Ten, kto umie i lubi gotować

Top w kategorii