Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzepak kontra oliwki

Rzepak kontra oliwki
Źródło: www.olejdlazdrowia.eu

W smaku jednym przypomina słonecznik, innym – orzechy albo dynię. W rzeczywistości olej rzepakowy ma smak rzepaku, tylko jak właściwie smakuje rzepak? – Lepiej niż oliwa z oliwek – przekonują producenci oleju rzepakowego z Góry Świętego Wawrzyńca.

– Nasz produkt pokochały osoby świadome, które zwracają uwagę na to, co jedzą – mówi Żaneta Rutkowska, która razem z mężem prowadzi tłocznię oleju w Kałdusie, małej wiosce pod Chełmnem, w województwie kujawsko-pomorskim. Niecałe dwa kilometry od ich domu i biura firmy znajduje się Góra Świętego Wawrzyńca – to od niej pochodzi nazwa produktu.

Tradycja i nowoczesność

– Wszystko zaczęło się od uprawy rzepaku i zbóż. Rodzice posiadali skromne, kilkunastohektarowe gospodarstwo, dbali o nie, rozwijali je, a areał rósł – opowiada Paweł Rutkowski. – Pewnego dnia zdecydowaliśmy, że zbudujemy tłocznię oleju. Ten pomysł dojrzewał w naszych głowach już wcześniej. W rodzinie często wspominało się te stare tłocznie, jedna z nich znajdowała się nawet niedaleko naszego domu. Postanowiliśmy sięgnąć więc po XVI-wieczne metody, wzbogacając je o nowoczesną technologię.

Tłocznia w Kałdusie pracuje tak jak te kiedyś. – Ślimak przesuwa rzepak wewnątrz siebie, przez perforację wydobywa się olej, a na końcu uchodzi makuch – wyjaśnia Paweł Rutkowski. – Dawniej do napędzania urządzeń wykorzystywano konie i siłę ludzkich mięśni, dziś jest trochę prościej – mamy silnik.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Natalia Płoszaj zapytał(a) 2 grudnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Rzepak kontra oliwki
Jak to jest w końcu z tym mlekiem uht? Mozna pic czy nie, a jeśli tak to jak często?
urszula.backun odpowiedział(a) 8 grudnia 2013
Mleko uht jest konserwowane bardzo wysoka temperatura ponad 100 'C. I dlatego wlasnie ma taka dluga date przydatnosci. Lecz niestety w wysokiej temperaturze mleko traci wszystkie wartosciowe skladniki. Wiec polecam mleko swieze ktore stoi zawsze w lodowkach
nosi odpowiedział(a) 3 grudnia 2013
Proszę zostawić mleko UHT przelane do miski i zostawić na tydzień w słonecznym miejscu. Nieprzyjemne prawda ? To samo dzieje się w naszym żołądku po spożyciu tego mleka. Zresztą czy mleko które ma datę ważności na rok może być zdrowe ?