Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzeżucha - święta na zielono

Rzeżucha - święta na zielono
Sadzimy rzeżuchę! Zdjęcie: Marta Wajda

Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków. Tylko po co, skoro ona jedna wystarczy za wszystkie ozdoby? Rzeżucha. Soczyście zielona, wiosenna, zdrowa i smaczna!

Ostatni raz sadziłam rzeżuchę w przedszkolu… Zupełnie nie wiem czemu, bo tę uroczą roślinkę z rodziny kapustowatych zasadzić można banalnie prosto. Rzeżucha wyrośnie dosłownie we wszystkim, i to błyskawicznie ‒ wystarczą trzy dni, by była gotowa do zjedzenia. Warto to zrobić, bo to nie tylko piękna ozdoba, ale też źródło witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, chromu i jodu. Poza funkcją ozdobną można ją wykorzystać podczas wielkanocnego śniadania. To doskonały dodatek do jajecznicy, jajek na twardo lub kanapek.

Jak zasadzić rzeżuchę?

Wystarczy pojemnik, trochę mokrej waty i nasiona. Watę układamy na dnie pojemnika (ja wybrałam małe typu kieliszki na jajka i filiżanki oraz skorupki od jajek), zwilżamy i rozsypujemy nasionka ‒ im więcej, tym lepiej, rzeżucha będzie gęsta i dorodna. Upewniamy się, że nasionka są równomiernie rozłożone (inaczej między pojedynczymi kępkami będą nieestetyczne łyse placki waty…), i odstawiamy w ciepłe miejsce. Podlewamy dwa razy dziennie. Po około trzech dniach mamy rzeżuchę, która nadaje się do zjedzenia. Smacznego!


Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij