Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu
Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać do koktajlu. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Moczymy nasiona, troskliwie je podlewamy, aż w końcu z dumą zbieramy swoje własne plony rzeżuchy. A co jeśli kiełki zaczną więdnąć, zanim zdążymy je wszystkie zjeść? Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów.

Rzeżucha: słodki koktajl

Najprościej i najszybciej przygotujecie koktajl - wystarczy garść zielonej rzeżuchy zmiksować z mlekiem kokosowym, pikantnym imbirem, bananem i odrobiną soku z limonki. Jeśli nie macie pod ręką mleka kokosowego, możecie użyć migdałowego lub ryżowego, a zamiast banana i limonki możecie dodać na przykład mrożonych malin lub świeżego ananasa. 

rzezucha

Rzeżucha - słodki koktajl. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Składniki:
- puszka schłodzonego mleka kokosowego
- pół mrożonego banana, może być też świeży
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka syropu z agawy
- garść rzeżuchy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładki koktajl, spróbować  i w razie potrzeby dodać więcej limonki lub syropu z agawy. Pić schłodzony, a jeśli banan nie był zmrożony, dorzucić kilka kostek lodu do szklanki. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij