Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sajgonki – domowe są lepsze

Sajgonki – domowe są lepsze
Sajgonki najlepiej zrobić w domu! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

To szybka, lekka i prosta przekąska, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Nasze sajgonki są zdrowszą wersją, ponieważ ich nie smażymy w głębokim tłuszczu. Używamy świeżych ziół i sezonowych produktów. To nie kaloryczny barowy fast food, ale pyszne, pełnowartościowe danie!

Przygotowane przez nas sajgonki są wegańskie, ale jeśli wolisz, możesz do nich dodać wędzonego łososia albo makrelę. Twoje sajgonki będą smaczniejsze, jeśli wcześniej przez chwilę zamarynujesz warzywa takie jak marchewka, burak, rzodkiewki albo fenkuł. Ważnym elementem jedzenia takich sajgonek jest sos, w którym je maczamy. Do dzieła!

Składniki (przepis na 4 osoby):

- 2 opakowania papieru ryżowego
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 1 dojrzałe mango
- garść sezamu
- 1/2 fenkułu
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka mięty
- 1 ogórek
- 2 średniej wielkości marchewki
- opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
- 1/2 opakowania kiełków
- 4 łyżki cukru
- 60 ml octu ryżowego 

sos:

- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 papryczki chilli
- 0,5 cm świeżego imbiru

Zacznij od pokrojenia w cienkie paski marchewek, rzodkiewek i fenkułu. W małej miseczce umieść cukier i 60 ml octu ryżowego. Wrzuć marchewki, fenkuł i rzodkiewki, odstaw na bok. Aby przygotować sos, umieść w miseczce cukier, ocet, sos sojowy, pokrój drobno papryczkę chilli i zetrzyj imbir. Zamieszaj i odstaw na bok.

W cienkie paski pokrój mango i ogórka. Do dużej miski nalej ciepłą wodę, włóż do niej jeden papier ryżowy, poczekaj chwilę, aż zmięknie. Delikatnie wyjmij i połóż na desce. Na środku połóż marchewkę, rzodkiewki, ogórek, fenkuł, mango, parę listków kolendry i mięty. Połóż kiełki. Złóż ciasno papier na pół i zawiń, pozostałe końcówki zawiń pod spód. Posyp sezamem. W ten sam sposób zawiń wszystkie sajgonki. Jedz od razu, maczając we wcześniej przygotowanym sosie.



masz.talerz  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com



Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Dominika zapytał(a) 3 lipca 2015
Pytanie dotyczy artykułu Sajgonki – domowe są lepsze
Sa pyszne! Czy mozna je zostawic na nastepny dzien? Jesli tak, to jak je najlepiej przechowywac i na jak dlugo?