Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Łosoś jest zaliczany do najtłustszych ryb, ale zawiera tłuszcz, który jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiemy, jak wyciągnąć z niego jeszcze więcej dobra i przyrządzić sałatkę, od której wasze podniebienia oszaleją!

Ryba ta ma w sobie mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Dzięki zawartości cynku i selenu wzmacnia odporność. Selen zapobiega również powstawaniu nowotworów, ma też dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Łosoś skutecznie uzupełnia niedobór potasu. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B, D i E.

W łososiu najcenniejsze jest to, że jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w jedzeniu. Kwasy omega-3 odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zapobiegają nowotworom i zwalczają komórki nowotworowe, zmniejszają ryzyko zachorowania na alzheimera i regulują rytm serca.

W badaniach dowiedziono, że działanie kwasu omega-3 jest mocniejsze w połączeniu kurkumą. Dlatego jedz łososia albo inną tłustą rybę z tą przyprawą.

Warto wiedzieć, że kurkuma samodzielnie również ma działanie antynowotworowe. Przyprawa ta chroni nasz organizm przed zachorowaniem na alzheimera. Oprócz tego dobrze wpływa na trawienie, ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Obniża poziom cholesterolu i glukozy.

Do naszej sałatkowej propozycji dodamy bób, bo sezon na niego jest w pełni. Poza tym jest wartościowy, zawiera mnóstwo białka i kwasu foliowego oraz obniża stężenie złego cholesterolu we krwi.

Dodatkowo, dla wzbogacenia smaku sałatki, dodamy suszone pomidory, zielony pieprz i kolendrę, która świetnie pasuje do łososia i kurkumy. Takiego połączenia jeszcze nie znacie!

Sałatka z łososiem i kurkumą

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- porcję surowego łososia bez skóry
- dwie garście rukoli
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
- kilka suszonych pomidorów
- garść bobu
- oliwę
- sól do smaku
- sok z połowy limonki 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wetrzyj w łososia kurkumę i zawiń w folię aluminiową. Wstaw na 20 minut, aż się upiecze. W garnku zagotuj wodę i umieść w nim bób. Gotuj, aż zmięknie, pozbądź się skórki i obrany wrzuć do miski. Dodaj dwie garście umytej rukoli, posiekany zielony pieprz i suszone pomidory. Wlej 2 łyżki oliwy, szczyptę pieprzu i posiekaną kolendrę. Dodaj upieczonego łososia, skrop sokiem z limonki. Całość delikatnie zamieszaj i jedz od razu.




Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij