Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Sezon sałatkowy w pełni! Nasze sałatkowe propozycje są skomponowane tak, by z każdego ze składników wyciągnąć to, co najlepsze. Dziś łączymy w pysznej sałatce marchew i olej rzepakowy. Dlaczego? Sprawdźcie sami!

O tym, że marchewki są superzdrowe, wie każde dziecko. Zawierają mnóstwo prowitaminy A, alkaloidy i błonnik pokarmowy. Dzięki regularnemu zjadaniu marchewki nasza skóra ma zdrowy wygląd, chronimy wzrok, obniżamy poziom cholesterolu. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że aby ich prozdrowotne działanie wzmocnić, wystarczy zjadać je w towarzystwie oleju rzepakowego albo słonecznikowego. Marchew zawiera prowitaminę A, natomiast olej jest bogaty w witaminę E. Obie te witaminy są silnymi antyoksydantami. W połączeniu ich działanie jest mocniejsze. Poza tym witamina A, aby była łatwiej przyswojona przez organizm potrzebuje tłuszczu. Dodatek oleju sprawi, że tak się stanie.

Olej rzepakowy obniża poziom złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości. Olej rzepakowy zawiera szczególnie wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z rodziny omega – 3, dzięki którym obniżamy cholesterol we krwi. Poza tym bogaty jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu.  

By sałatka była bardziej sycąca dodamy lekki makaron sojowy. Śmiało sięgnij po kurki i cukinię, gdyż sezon jest właśnie na te produkty. Nie zapomnij o awokado, które jest znane ze swych prozdrowotnych właściwości. Zaś kolendra, kiełki i sos sojowy świetnie będą komponować się z resztą składników.

Sałatka z marchewką i olejem rzepakowym

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki:

- garść marchewki pokrojonej w julienne
- garść cukinii pokrojonej w julienne
- garść makaronu sojowego
- pół garści kurek
- kilka listków kolendry
- 2 łyżki kiełków
- 1/3 dojrzałego awokado
- 1/2 łyżeczki sezamu
- olej rzepakowy
- łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- sok z 1/4 części cytryny

Przygotowanie:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Umyj cukinię i marchewkę, obierz w julienne. Umyj dokładnie kurki i osusz ręcznikiem papierowym. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć kurki, podsmaż przez kilka minut, dodaj pieprz i sól. Zdejmij kurki z patelni i odstaw na bok. Pokrój w kostkę awokado. W misce umieść ugotowany makaron, marchewkę, cukinię, awokado, kurki, polej 1‒2 łyżkami oleju rzepakowego, sosem sojowym, miodem. Dodaj kilka listków kolendry, kiełki, sezam. Całość skrop sokiem z cytryny, delikatnie zamieszaj i jedz od razu.

Koniecznie wypróbuj także inne nasze idealne sałatkowe połączenia! Przyrządź sałatkę z pomidorów i soi, połącz łososia i kurkumę albo fasolę i natkę pietruszki. A może skusisz się na sałatkę z jabłkami i malinami? Smacznego!

 

Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska - dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.


masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij