Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sernik lekki jak piórko

Sernik lekki jak piórko
Klasyczny sernik jest niestety okrutnie kaloryczny. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez sernika? Dla tych, którzy są na diecie albo po prostu starają się przejść przez święta bez dodatkowych kilogramów, mam przepis na delikatny sernik z… gęstego jogurtu. Przysięgam, smakuje jak taki z twarogu!

Klasyczny sernik jest niestety okrutnie kaloryczny. Najczęściej przygotowywany jest na bazie tłustego twarogu, z reguły z dużą ilością cukru i dodatkowymi kaloriami w postaci spodu z ciasta, często polany lukrem albo czekoladą. A przecież wielkanocny sernik można odchudzić. Jak? Zmniejszając ilość cukru, rezygnując ze spodu i słodkich polew. Ale by sernik był naprawdę lekki jak piórko, zamiast twarogu można użyć jogurtu – najlepszy będzie gęsty, grecki bądź bałkański. Taki jogurtowy sernik pieczemy ponad godzinę w niewysokiej temperaturze, dzięki czemu zyskujemy gwarancję, że środek się dopiecze, ale pozostanie przy tym niezwykle delikatny.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możemy ograniczyć się do posypania go cukrem pudrem, ale o wiele ładniej i smaczniej będzie, jeśli podamy je z owocowym musem. Ja połączyłam sernik z musem malinowym posłodzonym niewielką ilością miodu, ale świetnie nadają się do tego również owoce leśne, wiśnie czy jagody.

Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad tym, jakie ciasto postawić na wielkanocnym stole, wybierzcie to lekkie, malinowe cudeńko.

Sernik jogurtowy z malinami

sernik

Wielkanocny sernik można odchudzić zmniejszając ilość cukru. Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki:

- 700 g jogurtu bałkańskiego
- 130 g brązowego cukru
- 80 g budyniu śmietankowego w proszku
- 3 jajka

na polewę malinową:

- 1,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin
- 1 łyżeczka cukru
- garść malin do ozdoby

Białka oddzielamy od żółtek. W misce ucieramy na puszystą masę żółtka i cukier. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Do puszystej masy żółtkowej dodajemy jogurt bałkański i budyń w proszku, mieszamy do połączenia składników.

Pianę delikatnie łączymy z masą jogurtowo-żółtkową i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica 21–23 cm). Wierzch foremki przykrywamy folią aluminiową, po czym ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut, następnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. i pieczemy sernik kolejne 10­–20 minut, do zezłocenia wierzchu. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylając jedynie drzwi piecyka – ciasto będzie wówczas delikatnie opadało i nie zapadnie się.

W tym czasie wrzucamy do rondelka maliny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż powstanie malinowy sos. Zdejmujemy z ognia. Ostudzony sernik polewamy chłodnym sosem malinowym i podajemy.


Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
lucja.frejlich zapytał(a) 9 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Jak sądzicie, czym można zastąpić budyń z torebki?
pysia101995 odpowiedział(a) 2 listopada 2014
Domowy budyn:0,5l mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, łyżka masła, cynamon, sok malinowy. Połowę mleka gotujemy z maslem, do reszty dodajemy żółtka, mąkę, cukier i mieszamy. Wlewamy do gotujacego się mleka. Przyprawiamy cynamonem i polewamy sokiem malinowym.
amor odpowiedział(a) 18 lipca 2014
Może mąką ziemniaczaną? W końcu niektóre budynie głównie właśnie z niej się składają ;) do tego zeskrobać odrobinę naturalnej wanilii i moim zdaniem powinno być fajnie :)
NomNomNom zapytał(a) 25 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Radzę zamiast cukru brązowego - cukier trzcinowy nierafinowany. Cukier brązowy to po prostu biały cukier zabarwiony na brązowy - totalny bezsens. No i może bez budyniu w proszku. Dlaczego ten przepis ma w sobie tyle chemii?
Jol odpowiedział(a) 6 czerwca 2014
Nie wiem do końca o co chodzi ale co do cukru barwionego na brązowy kolor to nie jest bzdura bo jakiś czas temu słyneły z tego niektóre firmy że barwiły cukier na brązowo i sprzedawały drożej, ale nie było tam napisu że to cukier trzcinowy tylko że brązowy.
alicja.szynka zapytał(a) 18 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Gdzie mozna dostac jogurt balkanski , czy to jest to samo co jogurt grecki ?
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Mozna spokojnie znaleźć w tesco. Jest bardziej kwaskowaty, w polaczeniu z serkiem wiejskim i miodem tworzy CUUUDO od ktorego nigdy sie nie moge oderwac :)
lucja.frejlich zapytał(a) 9 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Jak sądzicie, czym można zastąpić budyń z torebki?
pysia101995 odpowiedział(a) 2 listopada 2014
Domowy budyn:0,5l mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, łyżka masła, cynamon, sok malinowy. Połowę mleka gotujemy z maslem, do reszty dodajemy żółtka, mąkę, cukier i mieszamy. Wlewamy do gotujacego się mleka. Przyprawiamy cynamonem i polewamy sokiem malinowym.
amor odpowiedział(a) 18 lipca 2014
Może mąką ziemniaczaną? W końcu niektóre budynie głównie właśnie z niej się składają ;) do tego zeskrobać odrobinę naturalnej wanilii i moim zdaniem powinno być fajnie :)
NomNomNom zapytał(a) 25 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Radzę zamiast cukru brązowego - cukier trzcinowy nierafinowany. Cukier brązowy to po prostu biały cukier zabarwiony na brązowy - totalny bezsens. No i może bez budyniu w proszku. Dlaczego ten przepis ma w sobie tyle chemii?
Jol odpowiedział(a) 6 czerwca 2014
Nie wiem do końca o co chodzi ale co do cukru barwionego na brązowy kolor to nie jest bzdura bo jakiś czas temu słyneły z tego niektóre firmy że barwiły cukier na brązowo i sprzedawały drożej, ale nie było tam napisu że to cukier trzcinowy tylko że brązowy.
alicja.szynka zapytał(a) 18 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Gdzie mozna dostac jogurt balkanski , czy to jest to samo co jogurt grecki ?
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Mozna spokojnie znaleźć w tesco. Jest bardziej kwaskowaty, w polaczeniu z serkiem wiejskim i miodem tworzy CUUUDO od ktorego nigdy sie nie moge oderwac :)
lucja.frejlich zapytał(a) 9 lipca 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Jak sądzicie, czym można zastąpić budyń z torebki?
pysia101995 odpowiedział(a) 2 listopada 2014
Domowy budyn:0,5l mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier, łyżka masła, cynamon, sok malinowy. Połowę mleka gotujemy z maslem, do reszty dodajemy żółtka, mąkę, cukier i mieszamy. Wlewamy do gotujacego się mleka. Przyprawiamy cynamonem i polewamy sokiem malinowym.
amor odpowiedział(a) 18 lipca 2014
Może mąką ziemniaczaną? W końcu niektóre budynie głównie właśnie z niej się składają ;) do tego zeskrobać odrobinę naturalnej wanilii i moim zdaniem powinno być fajnie :)
NomNomNom zapytał(a) 25 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Radzę zamiast cukru brązowego - cukier trzcinowy nierafinowany. Cukier brązowy to po prostu biały cukier zabarwiony na brązowy - totalny bezsens. No i może bez budyniu w proszku. Dlaczego ten przepis ma w sobie tyle chemii?
Jol odpowiedział(a) 6 czerwca 2014
Nie wiem do końca o co chodzi ale co do cukru barwionego na brązowy kolor to nie jest bzdura bo jakiś czas temu słyneły z tego niektóre firmy że barwiły cukier na brązowo i sprzedawały drożej, ale nie było tam napisu że to cukier trzcinowy tylko że brązowy.
alicja.szynka zapytał(a) 18 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sernik lekki jak piórko
Gdzie mozna dostac jogurt balkanski , czy to jest to samo co jogurt grecki ?
julia.rejdych odpowiedział(a) 18 kwietnia 2014
Mozna spokojnie znaleźć w tesco. Jest bardziej kwaskowaty, w polaczeniu z serkiem wiejskim i miodem tworzy CUUUDO od ktorego nigdy sie nie moge oderwac :)