Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sernik na zielono

Sernik na zielono
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Znudził Ci się klasyczny sernik? Podejmij wyzwanie i przygotuj go w zdrowszej wersji z herbatą matcha. Nie dość, że będzie wyjątkowo wyglądał, to jeszcze odchudzisz go o zbędne kalorie.

Zamiast białego cukru użyliśmy ksylitolu, który jest naturalnym słodzikiem wytwarzanym z brzozy. Ze względu na niski poziom indeksu glikemicznego i fakt, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, świetnie nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę. Ważną informacją jest, że zawiera prawie o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. W smaku jest słodszy od białego cukru, co oznacza, że dodajemy go mniej.

W jaki sposób jeszcze odchudziliśmy klasyczny sernik? Masło zastąpiliśmy roślinnym olejem kokosowym. Olej ten uzyskuje się z miąższu kokosa. Jest tłuszczem nierafinowanym, tłoczonym na zimno, o wszechstronnym zastosowaniu. Jego właściwości wykorzystuje się w produkcji kosmetyków i przede wszystkim w kuchni. Doskonale odnajduje się w deserach, ale dzięki wysokiej temperaturze dymienia można na nim smażyć bez obaw, że składniki szybko się przypalą. Istotną informacją jest to, że tłuszcz zawarty w oleju nie odkłada się nam w boczkach, a wręcz odwrotnie - przyspiesza spalanie kalorii. Czy może być piękniej? Tak, bo olej ten połączymy z płatkami owsianymi, zamiast z mąką. Dzięki temu uzyskamy idealny spód do odchudzonego sernika – o niebo lepszy niż sklepowe ciastka.

Prawdziwą królową naszego ciasta będzie jednak herbata matcha. To dzięki niej powstanie sernik o nietypowym zielonym kolorze. Nie zapomnij dodać do ciasta soku z cytryny, dzięki temu pozbędziesz się lekko glonowego smaku herbaty matcha, który może niektórych drażnić.

Zaskocz wszystkich zielonym sernikiem!

Składniki:

- 2 czubate łyżki herbaty matcha
- sok z jednej cytryny
- 200 g mleka kokosowego (tylko gęsta część)
- 100 g-150 g ksylitolu
- 300 g płatków owsianych
- 100 g oleju kokosowego
- 4 czubate łyżki karobu
- 800 g twarogu sernikowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 białka

Przygotowanie:

Dzień wcześniej umieść w lodówce mleczko kokosowe. Do miksera wrzuć płatki owsiane i zmiksuj do uzyskania mąki. Rozpuść olej kokosowy i dodaj do niego karob. Połącz mąkę owsianą z olejem i karobem. Wyłóż masą foremkę i wstaw do zamrażalki na czas przygotowania reszty składników. Ser zmiksuj z ksylitolem. Jeśli jest za mało słodki, dodaj jeszcze trochę słodziku. Wbij jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny. Na koniec wsyp matche i  mąkę ziemniaczaną. W oddzielnej misce zmiksuj białka na sztywną pianę i delikatnie oraz szybko połącz z resztą składników. Wlej masę do foremki i wyrównaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włóż sernik. Piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz 45 minut. Pozostaw do zupełnego wystygnięcia i włóż do lodówki na ok. 4-5 godzin. Przed podaniem posyp herbatą matcha. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij