Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sezon ogórkowy

Sezon ogórkowy
Ogrek - warzywo, które w 96% składa się z wody. Zdjęcie: Agnieszka Celej

Lato bez ogórków – niemożliwe! Natura dobrze to wymyśliła – to warzywo, które w 96 proc. składa się z wody, serwuje nam w największe upały. Chrupmy je więc ochoczo, bo ogórki świetnie nawadniają i schładzają organizm.

Surowe ogórki nie mogą pochwalić się bogactwem witamin. Zawierają niewielkie ilości witaminy C i A, witaminy z grupy B, nieco więcej witaminy K oraz nieduże ilości potasu i magnezu. Inaczej sprawa się ma z ogórkami kiszonymi, gdyż bakterie powstające w procesie kiszenia wytwarzają duże ilości witaminy C, która jako znany przeciwutleniacz świetnie wpływa na cerę i samopoczucie. Ogórki są też wyjątkowo niskokaloryczne (zaledwie 8 kcal w 100 g!) i pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, pod warunkiem że są niesolone. Sok z surowych ogórków słynie ze swoich właściwości oczyszczających i odkwaszających organizm, a z kiszonych jest idealny na kaca. Prawdą jest, że nie należy łączyć ogórków z warzywami, które zawierają witaminę C, takimi jak np. pomidor, gdyż zawarty w ogórku enzym askorbinowy natychmiast zniszczy tę witaminę. Niemniej proces kiszenia neutralizuje działanie enzymu i wtedy łączyć można śmiało, bez obaw o ubytek wartości odżywczych.

Jak wykorzystać w kuchni wakacyjną obfitość ogórków? Można po prostu chrupać je jak cukierki, np. polane miodem i posypane czarnuszką, albo przygotować z nich słynne greckie tzatziki ‒ obłędny dip na bazie gęstego jogurtu ‒ lub pyszny letni chłodnik. Można też zrobić z nich domowe ogórki małosolne, gęsto poupychane w szklanym słoju lub glinianym naczyniu, które zwykle znikają tak szybko, że ani się obejrzymy, a już trzeba szykować kolejną partię. Na cokolwiek macie ochotę, sezon ogórkowy uznajemy za otwarty i zachęcamy do kuchennych wariacji na temat ogórka. Pamiętajcie tylko, że ogórki gruntowe obieramy zawsze od jasnego końca do ciemnego, bo inaczej robią się gorzkie.

UWAGA!
Młode, surowe ogórki mogą wywołać sensacje żołądkowe, zwłaszcza u osób z delikatnymi żołądkami, a popicie ich wodą może nawet doprowadzić do poważnych sensacji, takich jak skurcze żołądka. Układ pokarmowy znacznie lepiej radzi sobie z ogórkami kiszonymi.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij