Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

SIBO – gdy bakterie są tam, gdzie nie powinny…

SIBO – gdy bakterie są tam, gdzie nie powinny…
Zdjęcie: shutterstock
Tajemniczo brzmiące SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego. O co chodzi z tymi bakteriami - są dobre czy złe? I co ma z tym wszystkim wspólnego dieta?

W jelicie cienkim zazwyczaj występuje niewielka ilość bakterii. O SIBO możemy mówić, gdy w tym miejscu zaczynają pojawiać się bakterie, które zazwyczaj normalnie bytują w jelicie grubym.

Bakterie w jelitach pełnią wiele ważnych funkcji – począwszy od trawienia pokarmu, poprzez produkcję niektórych witamin, na jakże ważnej stymulacji układu odpornościowego skończywszy. Dobre bakterie mają jednak swoje miejsce. Powinniśmy uważać na ich ewentualne migracje oraz przerosty. Jeżeli dojdzie do zaburzenia homeostazy panującej w jelicie cienkim, w konsekwencji może dojść także do zakłócenia prawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmu, a nawet do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego.

Jakie są objawy SIBO?

Do objawów SIBO możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego, m.in.: ból brzucha, wzdęcia, odbijanie, zaparcia i/lub biegunkę oraz zgagę. Istnieje również wiele innych nieswoistych objawów, które nie ograniczają się do symptomów żołądkowo-jelitowych, dlatego jeżeli podejrzewasz u siebie SIBO, najlepiej skonsultuj się z lekarzem.

Mam SIBO i co dalej?

Jeżeli okaże się, że przerost mikroflory jelitowej jest źródłem twoich problemów i dolegliwości, oprócz antybiotykoterapii zaleca się zastosowanie odpowiedniej diety wspomagającej leczenie, która opiera się przede wszystkim na eliminacji produktów będących pokarmem/pożywką dla niechcianych bakterii. Dzięki jej zastosowaniu możemy korzystnie wpłynąć na zmianę składu naszej mikroflory jelitowej. Obecnie wyróżnia się kilka specyficznych sposobów postępowania żywieniowego wspomagających leczenie przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego.

1. SCD – Specific Carbohydrate Diet

Dieta SCD – dieta specyficznych węglowodanów. Dieta ta stosowana jest głównie w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia okrężnicy, jednak przynosi również pozytywny wpływ u osób chorych na SIBO.

Polega na usunięciu wszystkich produktów zawierających węglowodany złożone (polisacharydy, niektóre oligosacharydy i disacharydy oraz alkohole wielowodorotlenowe). Czyli eliminujemy produkty zawierające laktozę, sacharozę, maltozę i izomaltozę oraz skrobię. 

Pozostawiamy w diecie natomiast te węglowodany, które w łatwy sposób są wykorzystywane przez organizm (monosacharydy, pojedyncze cząsteczki glukozy, sacharozy i fruktozy, a także galaktozy) – są one szybko wchłaniane i nie pozostawiają niczego, co mogłoby być pożywką dla wzrostu bakterii.

Cierpiące na brak pożywienia bakterie zaczynają zmniejszać swoją liczebność, dzięki czemu przerost mikroflory jelitowej powoli zaczyna ustępować, zmniejsza się ilość niekorzystnych substancji, których obecność jest powiązana z przerostem mikroflory, poprawie ulega trawienie węglowodanów oraz wchłanianie, dzięki czemu organizm w końcu zaczyna być prawidłowo odżywiony, układ odpornościowy zaczyna pracować sprawniej, dając dodatkowe wsparcie w walce z bakteryjną inwazją SIBO.

Produkty wskazane w diecie SCD

Mleko migdałowe, migdały, jabłka, morele, karczochy, szparagi, awokado, banany, wołowina, buraki, jagody, czarna fasola, bok choy, dynia, kapusta, olej rzepakowy, kapary, marchew, orzechy nerkowca, kalafior, seler, cukinia, żurawina, ogórki, jajka, figi, orzechy laskowe, ryby, czosnek, żelatyna, imbir, grejpfrut, winogrona, zielona herbata, jogurt SCD (domowy jogurt odpowiednio długo fermentowany, tak aby laktoza przekształciła się w procesie fermentacji w galaktozę), kimchi, por, cytryna, soczewica, sałata, mango, nektarynki, cebula, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki.

Produkty niewskazane w diecie SCD

Aloes, syrop z agawy, glony, drożdże, ocet balsamiczny, jęczmień, kiełki fasoli, gryka, bulgur, łopian, maślanka, przetwory owocowe, warzywa przetworzone, ciecierzyca, czekolada, kakao w proszku, kawa, kukurydza, twaróg, pszenica durum, fasola, kozieradka, siemię lniane, fruktoza, guma guar, lody, koncentraty soków, kefir, keczup, kalarepa, pasternak, syrop klonowy, margaryny, miód, przetwory mięsne konserwowe, mleko i przetwory mleczne, mozzarella, proso, owies, makaron, ziemniaki, komosa ryżowa, ryż, żyto, soja, orkisz.

Napoje

Wskazane jest picie wody, dopuszczalne słabej herbaty lub kawy. Niewskazane natomiast jest picie kawy rozpuszczalnej, soków owocowych, mleka i alkoholi (szczególnie słodkich).

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij