Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie

Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Gorzka czekolada na zdrowie, ilustracja: Hosanna

Warto już na początku zaznaczyć, że bohaterką artykułu jest gorzka czekolada. Na wpływ na zdrowie mlecznej, białej i nadziewanej spuśćmy miłościwie zasłonę milczenia…

Gorzka czekolada zawiera więcej ochronnych przeciwutleniaczy niż owoce i znacznie więcej polifenoli oraz flawonoli niż soki owocowe. Polifenole i flawonole to przeciwutleniacze – substancje, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób. Dowiedziono, że spożywanie przeciwutleniaczy wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę, alergie. Polifenole szczególnie skutecznie chronią mózg (zapobiegając demencji, chorobie Alzheimera czy Parkinsona) oraz oczy, zabezpieczając przed zaćmą, zwyrodnieniem plamki żółtej i innymi chorobami okulistycznymi. Po czekoladę powinni częściej sięgać przede wszystkim mieszkańcy dużych miast, bardziej niż inni narażeni na szkodliwe działanie wolnych rodników.

Czekolada w liczbach

O tym, jak ważnym elementem diety powinna być dobra, gorzka czekolada, świadczą liczby: 100 g gorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana to tylko 27 mg tego pierwiastka), 715 mg potasu (w pomidorach zaledwie 282 mg), 11 g błonnika (w kaszy gryczanej – niespełna 6 g). Jest także wyjątkowo bogata w fosfor i cynk. I gdyby nie to, że taka porcja to także 500 kcal, gorzka czekolada byłaby pokarmem doskonałym. Nawet osoby na diecie nie powinny sobie jednak odmawiać kilku kostek w tygodniu, bo w 100 g czekolady są zaledwie 2 mg cholesterolu, za to aż 1218 mg kwasów omega-6. Gorzka czekolada ma także niski indeks glikemiczny, a więc po jej zjedzeniu stężenie glukozy we krwi rośnie wolno, a nie gwałtownie, jak po pokarmach i napojach bogatych w cukry proste. Ponadto zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom LDL, tzw. złego cholesterolu.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))
Chretienne zapytał(a) 18 maja 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Polecam kakao na wodzie - napój bogów? Z przyprawami i miodem, pycha i samo zdrowie? Po co czekolada z cukrem i tłuszczem , białkiem krowim? kakao wystarczy - to co najzdrowsze?
umartyna zapytał(a) 29 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Czy gorzka czekolada zawiera żelazo? Czy anemicy powinni jeść gorzką czekoladę?
eBi odpowiedział(a) 8 maja 2014
Nie wiem czy ma.chyba tylko magnez.ale mozemy jeść
karola.rezwow zapytał(a) 8 stycznia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czy to faktycznie prawda że czekolada tak szkodzi na cerę? W internecie można znaleźć wiele opinii na ten temat i już sama nie wiem kogo słuchać?
aleksandreta odpowiedział(a) 25 stycznia 2014
To różnie. Niektórym tak, niektórym nie.
karina.kowalczyk.752 odpowiedział(a) 9 stycznia 2014
To oczywiscie zalezy od indywidualnosci kazdego organizmu i od tego w jakich ilosciach bedzie spozywana czekolada. Wiem, ze czekolada ma wlasciwosci, ktore podnosza poziom hormonu szczescia ale rowniez zostalo to nie dawno udowodnione, ze wplywa na brak zachorowan na raka! Dawkuj czekolade powoli w malych ilosciach a na pewno cera bedzie z tego zadowolona i ustabilizowana.
LOSTEA odpowiedział(a) 8 stycznia 2014
To, w jaki sposób czekolada wpływać może na naszą cerę, jest zależne od wielu czynników - między innymi od typu skóry, tempa trawienia i przyswajania zawartych w czekoladzie składników, a nawet od fazy cyklu menstruacyjnego. Wielość informacji na ten temat może wynikać właśnie z tego, że każdy ma z czekoladą inne doświadczenia :)
Olga. odpowiedział(a) 10 stycznia 2014
Sama jestem przykładem jak czekolada źle wpływa na cerę. A dokładniej zawarte w niej kakao. Miałam problemy z cerą, eksperymentalnie przez 30 dni nie przyjmowałam kakaa pod żadną postacią. Efekt super, brak nowych wyprysków. Po tym czasie pozwoliłam sobie na kilka czekoladowych cukierków,na drugi dzień moja twarz była cała"obsypana" pryszczami.
adelg zapytał(a) 12 stycznia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A co w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych raczej powinny unikać czekolady (np. osoby z problemami z pęcherzykiem żółciowym)? Czy mogą sobie pozwolić od czasu do czasu (1-2 razy w miesiącu) na kubek kakao (oczywiście przygotowanego na bazie gorzkiego kakao, a nie samego cukru w postaci kakaa instant) i czy działanie tego napoju będzie takie same jak w przypadku gorzkiej czekolady?
kasia.kuznik.169 odpowiedział(a) 18 stycznia 2013
Polecam ożyć karobu, czyli surowego kakao. Zalać mlekiem roślinnym - migdałowym, słonecznikowym czy sojowym, troszkę miodu, cynamonu i na pewno nie zaszkodzi.
astraja zapytał(a) 31 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
Podejrzewam, że podane wartosci dotyczą głównie czekolad o wyższej zawartosci kaka np. 70-80%. A jak się do tego mają czekolady np. z niższej półki? Też są takie zdrowe czy lepiej ich unikać?
Ballo odpowiedział(a) 1 stycznia 2013
Nie są one zdrowe poniewaz posiadaja przewaznie ok. 30 - 40 % kaka, ktore jest tez zastepowane kwasem laurowym , ktorej nadaje tylko elastycznego kształtu i swiecącej sie powierzchni czekolady. Bardziej szkodzi na zeby, im wiecej kwasu laurowego tym batdziej tłusta a w rzeczywistosci nie jest zbyt dobra i zdrowa. Mam nadzieje ze pomogłem ;d
NataliaW zapytał(a) 12 grudnia 2012
Pytanie dotyczy artykułu Słodka prawda o gorzkiej czekoladzie
A czekolada specjalna dla diabetyków? skoro nie ma cukru wcale, to znaczy, że można ja jeść bez limitu? nie próbowałam jeszcze, da się to jeść?
myniu.myniu odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zdarzyło mi się kiedyś jeść czekoladę dla diabetyków, (mimo że nie choruję) i była bardzo smaczna. Nie mogę jej absolutnie niczego zarzucić. Wydaje mi się, że smak może być zależny od firmy w której została dana czekolada wyprodukowana. Moja była akurat z Schoggetten.
pola odpowiedział(a) 12 grudnia 2012
Zjeść się da, ale smakuje jak wyrób czekoladopodobny. Już chyba lepsza w smaku jest ta 90% zawartości kakao. I gwarantuje - nie da się jej jeść bez limitu, bo 2 kostki zupełnie zaspokajają ;))