Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Słodkie jajo

 Słodkie jajo
Zdjęcie: Marta Wajda

W Wielkanoc są pisanki, dzielenie się jajkiem, stukanie jajkami, czemu więc - idąc tym tropem - nie zrobić jaja z czekolady? To idealny pomysł na prosty deser. Gwarantuję, że dzieci będą zachwycone!

Z czego robimy:

- czekoladowe jajko bez wypełnienia - może być z ciemnej lub białej czekolady:
- 15 g serka mascarpone
- 3 łyżki śmietany 18%
- laska wanilii
- krem cytrynowy (przepis tu) lub dżem w kolorze żółtym

Jak robimy:

Śmietanę podgrzewamy w rondelku z laską wanilii. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie delikatnie obcinamy górę jajka - dokładnie tak samo, jak przy jedzeniu jajka na miękko.

Wyławiamy laskę wanilii z rondelka ze śmietaną i dodajemy twarożek, ubijamy widelcem tak, by tworzył gładką masę. Wypełniamy jajka twarożkiem aż po sam rant czekolady. Delikatnie robimy wgłębienie na czubku i robimy żółtko z kremu cytrynowego. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy schłodzone. Pychota!


Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
armand.rozbicki zapytał(a) 19 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Słodkie jajo
Zrobiłem! Ciekawe co na to młodsi kuzyni, jutro się okaże :D ?