Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki

Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki
Zdrowe vs. zdrowsze: sok z sokowirówki czy z wyciskarki? Zdjęcie: shutterstock

Świeży sok owocowo-warzywny przyrządzony samodzielnie to zdecydowanie dobry wybór. Przygotowany w sokowirówce jest na pewno zdrową alternatywą dla sklepowych soków z kartonu. Ale jeszcze zdrowszy będzie ten z wyciskarki. Sprawdźcie dlaczego.

Najpierw zakupy. Przygotowując samodzielnie sok, warto wybrać najlepsze warzywa i owoce. Jeśli nie chcemy przepłacać za sklepowe produkty z etykietką „eko”, warto poszukać w okolicy targu. Dobrym rozwiązaniem jest też dołączenie do kooperatywy spożywczej, która zaopatruje się w sezonowe warzywa i owoce w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych. Sprawdzajmy, skąd dokładnie pochodzą kupowane przez nas produkty. Przyjrzyjmy się, jak wyglądają. Zdecydowanie lepiej wybrać mniej okazałe egzemplarze i mieć pewność, że nie ma w nich chemii. Mało atrakcyjny wygląd zaprocentuje bogactwem smaku i zapachu.

Sokowirówka vs. wyciskarka

Kolejny krok – przetwarzanie. To kluczowy moment decydujący o tym, czy znajdujące się w owocach i warzywach fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały trafią do soku. Do wyboru mamy dwa urządzenia – sokowirówkę i wyciskarkę. Zasadnicza różnica między nimi polega na odmiennym sposobie działania.

Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i z niej odwirowuje sok. A dokładniej wydobywa sok tylko z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami unieczynniają znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych.

Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka ‒ nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony. 

Na zielono

Co najlepiej wyciskać? Na pewno nie warto ograniczać się do najpopularniejszego soku z pomarańczy czy grejpfrutów. Zdecydowanie najzdrowsze, choć wciąż mało popularne, są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak: szpinak, kapusta, sałata, seler naciowy, nać pietruszki, jarmuż, botwina, szparagi, lucerna, rukiew wodna, rukola, roszponka, młode trawy pszenicy i jęczmienia. Zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze sztucznie poprawianego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych, np. antynowotworowej terapii dr Maxa Garsona czy oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii. Wyciskarka w przeciwieństwie do sokowirówki daje nam możliwość wykorzystania wszystkich zielonych składników.

Tutaj znajdziecie przepis na pyszny sok pietruszkowo-ananasowy. Tu poczytacie o zbawiennym wpływie warzywnych koktajli na sylwetkę, a jeśli macie apetyt na więcej zielonych koktajli, koniecznie skorzystajcie z naszych trzech ulubionych przepisów. Gdybyście mieli ochotę na wiosenny detoks na bazie soków z wyciskarki, zapraszamy na bloga Slow Motion. Wyciskajcie, ile się da!

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Chretienne zapytał(a) 9 kwietnia 2014
Pytanie dotyczy artykułu Sok z sokowirówki vs. sok z wyciskarki
Ciekawi mnie czy wyciskarka wyciśnie wszystkie fitosubstancje, enzymy, witaminy i minerały skoro nie rozcina włókien? Obawiam się , że wyciskarka to zwykły marketing, za jakiś czas pojawi się np. opinia, że wyciskarka miażdżyła włókna, pozostawiawszy w roślinie większość dobrodziejstw? Czy istnieją badania specjalistyczne potwierdzające tezę, że wyciskarka dostarcza faktycznie tego co jest wewnątrz roślin o wiele skuteczniej? O ile skuteczniej?