Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Sushi zrób sobie sam!

Sushi zrób sobie sam!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

To nie fizyka kwantowa – domowe sushi jest prostsze, niż może się wydawać. Potrzeba kilku niezbędnych składników i pary rąk do pomocy. Do dzieła!

Japończycy nie bez powodu są jedną z najbardziej długowiecznych nacji. Naprawdę warto jeść sushi! Składniki, z których się je robi, są zdrowe, lekkostrawne, zmniejszają ryzyko wielu chorób, a także sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Wodorosty działają bakteriobójczo, pomagają zwalczyć kłopoty trawienne, obniżają stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi. Ryby w postaci surowej są bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3, których zalety można by mnożyć: powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, świetnie wpływają na siatkówkę oka, więc poprawiają wzrok, poprawiają zdolność koncentracji, także dzięki nim organizm wytwarza lipidy działające przeciwzapalnie. Zawarte w rybach witaminy A, D i E zapobiegają tworzeniu się szkodliwych wolnych rodników tlenu, które osłabiają układ odpornościowy. A jakby tego było mało, białko zawarte w rybim mięsie jest łatwo przyswajalne przez organizm. Oczywiście ważne jest, by mieć pewność, że sushi, po które sięgamy, było przygotowane z najświeższych składników. I właśnie dlatego najlepiej przygotować je w domu. Dodatkowym plusem jest to, że przy jego produkcji można się świetnie bawić – angażując całą rodzinę czy przyjaciół. Przekonajcie się, że to łatwe!

Składniki (proporcje na 4 osoby):

- świeży stek z tuńczyka
- kawałek surowego łososia (możesz użyć innych ryb, np. flądry, okonia morskiego)
- 500 g ryżu na sushi (specjalnie polerowany japoński ryż okrągłoziarnisty, który po ugotowaniu nie rozpada się)
- płaty nori (suszone, prasowane algi morskie)
- wasabi (zielony chrzan japoński)
- ocet ryżowy
- sos sojowy
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 1 papryka
- 3 marchewki
- imbir marynowany (służy do przegryzania kolejnych rodzajów sushi)
- bambusowa mata do sushi (służy do rolowania wszystkich rodzajów maki)
- woda
- ostry nóż
- pałeczki

Przygotowanie ryżu:

Najważniejszy w sushi jest ryż doprawiony mieszanką octu ryżowego i cukru. Ryż należy ugotować na godzinę przed przygotowywaniem sushi. Trzeba go dokładnie wypłukać i odsączyć (szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody). Ryż gotujemy do wrzenia, a potem jeszcze przez 10 minut, na mniejszym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy ryż na 15 minut, aby dojrzał, na wyłączonym ogniu. W tym czasie nie wolno zdejmować przykrywki.

Przygotowanie sosu do ryżu:

- 10 łyżek ostu ryżowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki cukru

Połącz wszystkie składniki i zalej mieszanką letni ryż. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw do ostudzenia. Płytkie naczynie z nielakierowanego drewna jest idealne do studzenia ryżu na sushi, ponieważ drewno absorbuje z ryżu nadmiar płynu.

Przygotowanie marchewki:

Marchew obierz i umyj. Pokrój wzdłuż na plastry grubości 1/2 cm, następnie na słupki 1/2 cm. Na patelnię wlej 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki wody, dodaj 1/2 łyżeczki cukru i 1/4 łyżeczki soli. Włóż marchew i gotuj pod przykryciem przez 1 minutę. Zestaw z ognia i poczekaj do ostygnięcia. Następnie wyjmij warzywa, odsącz i osusz.

Zakwaszona woda:

Podczas przyrządzania sushi należy mieć miseczkę z wodą zakwaszoną odrobiną octu ryżowego i często zanurzać w niej palce w trakcie formowania ryżowych kulek, wówczas ryż nie będzie przywierał do dłoni. Ta sama zasada dotyczy krojenia maki: po pokrojeniu każdego kawałka, nóż powinno się wytrzeć uprzednio zmoczoną w wodzie ściereczką.

Przygotowanie warzyw:

Warzywa pokrój wzdłuż na plastry grubości ok 1/2 cm, następnie na słupki 1/2 cm oraz na długość ok. 8 cm. Awokado dodatkowo należy skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniało.

Przygotowanie ryb:

Ryby do nigiri należy pokroić nożem w poprzek włókien, na cienkie plasterki o wymiarach 3 x 5 cm.

Ryby do futomaków należy pokroić na plastry grubości 1/2 cm, następnie na słupki 1/2 cm oraz na długość 5 cm.

Przygotowanie futomaków: (ten rodzaj sushi przygotowuje się z całego płatu nori oraz nadzienia składającego się z co najmniej trzech dodatków)

1. Kładziemy listek nori na środku maty bambusowej.
2. Układamy ryż na środku listka nori, pozostawiając marginesy i nakładamy wybrane 1 do 3 składników.
3. Zawijamy ciasno w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, natomiast mata bambusowa musi pozostać na zewnątrz. (jeśli nie masz maty, możesz to samo zrobić bez jej użycia)
4. Całość kroimy na 7 równych części.

Przygotowanie nigiri: (klasyczne sushi z ryżu, wasabi i surowej ryby) 

1. Plasterki ryby kolejno ułóż na dłoni, a palcem drugiej ręki nałóż odrobinę wasabi.
2. Dłonie zmocz w zakwaszonej wodzie.
3. Z ryżu uformuj kulki.
4. Plasterki ryby, stroną posmarowaną wasabi ułóż na kulkach z ryżu.
5. Naciskając delikatnie palcami, nadaj sushi charakterystyczny dla nigiri, owalny kształt. 

Sushi podawaj z sosem sojowym zmieszanym z odrobiną wasabi oraz imbirem marynowanym. Tradycyjnym napojem podawanym do sushi jest zielona herbata albo sake.



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

Polecane artykuły

3 razy wrap

Małgorzata Dzięgielewska

Tajska zupa rybna

Ten, kto umie i lubi gotować

Figi w syropie

duet masz.talerz

Top w kategorii