Przejdź do treści

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!
Świąteczny piernik bez grama mąki pszennej czy cukru. Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez piernika. Zapach korzennych przypraw w kakaowym cieście po prostu musi rozejść się po domu, wprowadzając wszystkich w błogi, odświętny nastrój. Pieczemy go w najzdrowszej wersji – nie zawiera ani grama mąki pszennej, ani łyżeczki sypanego cukru. Poznajcie przepis na „odchudzoną” wersję świątecznego piernika.

Szkół pieczenia piernika jest wiele. Jedni zagniatają ciasto z początkiem listopada i z ciekawością tygodniami podglądają dojrzewającą w lodówce masę. Zapominalscy zdają się na przepisy z gatunku błyskawicznych, do wykorzystania nawet tuż przed uroczystą kolacją. Niektórzy przekładają ciasto powidłami, inni zapiekają je z bakaliami.

Wszystkie tradycyjne receptury łączy jednak wspólny mianownik: spore ilości mąki, cukru, miodu i masła, co niestety po i tak już obfitej uczcie staje się wyzwaniem dla żołądka. Piernik, którego tajniki przygotowania za chwilę poznacie, nie zawiera ani grama mąki pszennej czy sypanego cukru. Przeciętny zjadacz nie wyczuje podstępu (sprawdzone empirycznie!). 

Świąteczny piernik bez glutenu i bez cukru –  składniki

Składniki na ciasto:

– 150 g migdałów,
– 15 g gorzkiego kakao,
– 1 łyżka przyprawy do piernika*,
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
– 70 g suszonych daktyli bez pestek,
– 2 łyżki miodu,
– 4 żółtka,
– 3 łyżki purée z dyni,
– 4 białka,
– 10 suszonych śliwek,
– 50 g orzechów włoskich.

Składniki na polewę:

– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki ksylitolu,
– 4 łyżki mleka,
– 3 łyżki gorzkiego kakao.

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Świąteczny piernik bez glutenu i bez cukru – przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Małą keksówkę smarujemy lekko masłem. Migdały (mogą być w skórkach) mielimy pulsacyjnie w malakserze na mąkę wraz z pozostałymi sypkimi składnikami: kakao, przyprawą i sodą. Daktyle zalewamy ciepłą wodą, by zmiękły, po kilku minutach odcedzamy, dodajemy miód i mielimy na pastę. Długo ucieramy żółtka, aż staną się jasne i gęste, dodajemy do nich daktylową masę, miksujemy. Dosypujemy migdałową mieszankę, dodajemy purée z dyni i całość mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia. Śliwki i orzechy niezbyt drobno siekamy, dosypujemy do ciasta. Gotowe przelewamy do keksówki, wyrównujemy i pieczemy ok. 40 min. do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Masło rozpuszczamy w rondelku, po chwili dodajemy ksylitol, mleko i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do momentu, gdy kakao się rozpuści, a masa lekko zgęstnieje. Ciepłą polewą dekorujemy ciasto. Smacznego!

* Uwaga na przyprawy z torebki! – często zawierają w składzie mąkę lub cukier. Można przygotować domową mieszankę, mieląc lub ucierając w moździerzu 50 g cynamonu, 15 g imbiru, 15 g całych goździków, 4 g pieprzu czarnego, 5 g ziarenek kardamonu, 10 g gałki muszkatołowej, 5 g suszonej kolendry, 4-5 całych gwiazdek anyżu.


Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: