Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Szparag daje radę!

Szparag daje radę!
Już są! Szparagi. Kiedyś to warzywo uchodzące za ekskluzywne, dostępne jedynie dla zamożnych, dziś jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych kulinarnych symboli wiosny. Połączymy je z tapenadą, dodamy do azjatyckiej sałatki, zrobimy z nimi zielone tagliatelle. Na majówkę w sam raz!

Kiedy po miesiącach warzywno-owocowej posuchy te zielone pędy otwierają tak długo przez wszystkich wyczekiwany sezon wiosennych nowalijek, należy powitać je z przytupem i na bogato. Dlatego dziś zapraszamy was na szparagową rozpustę. W końcu sezon na nie jest tak krótki, że trzeba się nimi nacieszyć do woli, zwłaszcza że to bogactwo witamin i mikroelementów, za które wdzięczne nam będą nasze kości, włosy i jelita.

Na początek proponujemy łatwą do zrobienia przekąskę, która jest świetną opcją na majówkowy piknik, imprezę lub szybką kolację. Chrupiące paluchy ze szparagami i prostą tapenadą robią się w mig, a z talerza znikają jeszcze szybciej, dlatego najlepiej od razu zrobić podwójną porcję…

Kolejną pozycją w naszym wiosennym menu są szparagi po azjatycku. W połączeniu z lekko orzechowymi ziarnami sorgo, wędzonym tofu i dressingiem z pastą miso smakują wyśmienicie i fajnie chrupią. To bardzo wygodny lunch do pracy, który wystarczy zapakować do pudełka lunchowego i zabrać ze sobą rano.

Na koniec podwójnie zielony makaron z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, orzechowym „parmezanem” i sosem cytrynowo-tymiankowym. To prawdziwa uczta dla oka i podniebienia oraz idealna opcja na niedzielny obiad w rodzinnym gronie lub romantyczną kolację we dwoje.

1. Chrupiące paluchy ze szparagami i tapenadą

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Skladniki na paluchy (ok. 25 sztuk):

- 1 pęczek szparagów (500 g)
- 40x25 cm kawałek ciasta francuskiego (1 arkusz gotowego ciasta)

Tapenada:

- 1 szklanka oliwek (zielonych lub czarnych), wydrylowanych i odsączonych (150 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1‒2 łyżki oliwy
- odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Miksujemy składniki na tapenadę w małym pojemniku blendera lub za pomocą „żyrafy”. Następnie smarujemy ciasto francuskie tapenadą i tniemy na paski o szerokości 1,5 cm, owijamy paskiem łodygę szparaga (tapenadą do wewnątrz) i układamy ją na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut. Podajemy od razu.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij