Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Tarta z musem z kaszy jaglanej

Tarta z musem z kaszy jaglanej
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pewnie myślisz, że nie da się przygotować ciasta, które będzie i zdrowe, i smaczne. Nieprawda! Wystarczy tuczące składniki deseru zastąpić zdrowymi. Tak zrobiliśmy, przygotowując tartę z musem jaglanym, z dodatkiem jeżyn, śliwek i mięty. Wyszło przepysznie!

Zamiast masła użyj oleju kokosowego. Cukier zastąp miodem, bananami albo daktylami. Mąkę pszenną ‒ mąką orzechową, gryczaną, pełnoziarnistą bądź tą ze zmiksowanych płatków owsianych. My naszą tartę wzbogacimy o kaszę jaglaną i masło orzechowe. To będzie prawdziwa bomba zdrowia, która świetnie sprawdzi się na deser. Oprócz tego nasza tarta będzie całkowicie wegańska. Zaczynamy!

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Coraz częściej wraca na polskie stoły, i to pod różnymi postaciami. Świetnie czuje się w daniach słonych, a jeszcze lepiej w słodkich. U nas odnajdzie się jako główny składnik kremu do tarty. Kasza ta jest bogata w dobrze przyswajalne białko. Oprócz tego jest bezglutenowa, zawiera skrobię, jest lekkostrawna, przeciwzapalna oraz odkwasza organizm. Regularne jej spożywanie doskonale wpływa na wygląd włosów i paznokci. Jakby tego było mało, reguluje poziom cholesterolu we krwi, co oznacza, że zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Ma dobry wpływ na pamięć, koncentrację i układ nerwowy oraz odpornościowy. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, B1, B2, B3 i E. Nie zabraknie w niej również żelaza i miedzi. Osoby chore na cukrzycę powinny uważać z jedzeniem tej kaszy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że szybko podnosi cukier we krwi.

Składniki (na spód):

- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 100 g orzechów włoskich
- 50 ml mleka roślinnego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao     

Na krem:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki masła orzechowego
- 3 łyżki syropu z agawy

Dodatkowo:

- 10 dojrzałych śliwek
- ​garść jeżyn
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania spodu. Płatki owsiane i orzechy zmiksuj na mąkę. Przesiej mąkę gryczaną, dodaj owsianą i tę z orzechów. Wsyp kakao. Wlej olej i mleko. Całość zagnieć, aż składniki się ze sobą połączą, a uzyskaną masą wylep formę do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmij spód do ostygnięcia. Aby przygotować krem, zacznij od podprażenia kaszy jaglanej na suchej patelni. Kiedy zacznie ładnie pachnieć, zsuń ją do gęstego sitka i przelej dwa razy wrzącą wodą. Przełóż do garnka, zalej dwiema szklankami mleka i gotuj pod przykryciem, aż będzie całkowicie miękka. Do kaszy dolej syrop z agawy i wsyp sól. Kiedy kasza będzie gotowa i jeszcze gorąca, dodaj masło orzechowe. Za pomocą miksera ręcznego połącz ze sobą składniki, aż uzyskasz gładki krem. Spróbuj i jeśli potrzebujesz, dolej odrobinę więcej syropu z agawy. Uzyskany krem wylej na gotowy spód. Na wierzchu połóż przekrojone śliwki, jeżyny i miętę. Kiedy tarta wystygnie, włóż ją do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. 


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij