Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Tian – warzywa w nowej odsłonie

Tian – warzywa w nowej odsłonie
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tian to nic innego jak warzywa pokrojone w plastry, ułożone w charakterystyczny okrąg, zapiekane w suszonych ziołach i podane na gorąco. Zaletą tego dania jest to, że można je urozmaicać według upodobań i pór roku. Teraz idealnie sprawdzą się pomidory, cukinia, cebula czy bakłażany. Próbujemy?

Tian doskonale sprawdzi się na letnią kolację. Jest sycący, ale lekki, więc nie obciąża żołądka. Zimą, przygotowując to danie, warto sięgnąć po warzywa korzeniowe. W każdej wersji tian przygotowuje się szybko i naprawdę prosto. Jeśli nie liczysz kalorii albo jesz taki posiłek w ciągu dnia, a nie wieczorem, to gorące danie możesz posypać ulubionym serem i podać z pełnoziarnistym pieczywem.

Sezon na cukinię jest w pełni, dlatego warto po nią sięgać właśnie teraz. Świetnie smakuje upieczona, podsmażona, a nawet na surowo. Można zrobić z niej zupę albo ciasto. Cukinia to doskonałe warzywo dla osób będących na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, zawiera błonnik, witaminy A, B i C, a także fosfor, sód, żelazo i jod. Świetnie wpływa na układ trawienny i nerwowy. Oprócz tego odkwasza organizm i ma dobre działanie na wzrok.

Nasz letni tian prócz cukinii będzie zawierał bataty i bakłażana. Proste, smaczne, zdrowe. Do dzieła!

Składniki:

- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 batat
- łyżka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- ok. 6 łyżek oleju
- 3-4 łyżki fety
- 2 łyżki czarnuszki
- 2 garści posiekanej dymki
- okrągłe naczynie o średnicy ok. 30 cm

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyj.

przepis-na-tian-z-warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Batata obierz, włóż do garnka z zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie odstaw na bok do wystygnięcia. Wszystkie warzywa pokrój w plastry i umieść w dużej misce.

przepis-na-tian-z-cukinia-i-baklazanem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Do innej miseczki wlej olej i przyprawy – połącz składniki.

tian-z-warzywami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Sosem polej warzywa. Całość dokładnie wymieszaj. Warzywa ułóż w naczyniu do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Piecz, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. Gorące danie posyp serem, czarnuszką i dymką.

jak-zrobic-tian

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij